Martorell aprova el Pla per la diversitat sexual, afectiva i de gènere i fa un nou pas contra la LGTBIfòbia

2149
Lectura del manifest durant el dia de l'Orgull LGTBI
Lectura del manifest durant el dia de l'Orgull LGTBI

L’Ajuntament de Martorell ha posat en marxa el Pla Local 2019-23 per la diversitat sexual, afectiva i de gènere, també conegut com a Pla local d’igualtat LGTBI. La seva finalitat és lluitar contra la discriminació de gènere i de les persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals de Martorell. Aquest nou full de ruta s’afegeix a la recentment creada Regidoria d’Igualtat.

El Pla, aprovat en Comissió de Govern el passat 25 d’octubre, té com a objectiu promoure el respecte per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere i erradicar la LGBTIfòbia per fomentar la igualtat, la justícia i la llibertat de totes les persones, i eliminar tota forma de discriminació. Argumenta que les polítiques LGTBI i d’igualtat de gènere comparteixen la necessitat de pal·liar “les discriminacions d’un sistema patriarcal; que situa l’home mascle heterosexual en el centre, provocant que tot allò que no encaixa en lògica masculina sexual i binària tingui un risc potencial de patir desigualtats”. Com a conseqüència, aquests fets poden “situar les dones en una categoria social inferior, i fa que totes les persones que mostren una identitat i/o una orientació sexual diferent de la normativa, l’heterosexual, estiguin en posició de vulnerabilitat”.

LGTB Martorell
LGTB Martorell

El Pla, junt amb d’altres iniciatives impulsades des del consistori, pretén “afegir-se a un col·lectiu al qual volem donar visibilització, veu i suport a través d’un Pla que s’extén fins el 2023, i que vol que s’aturin les injustícies que estan patint”. Així ho destaca la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Martorell, Belén Leiva.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

Aquest nou Pla s’empara en la Llei 11/2014 de la Generalitat de Catalunya per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Té tres objectius fonamentals: sensibilitzar sobre la diversitat sexual, afectiva i de gènere a tota la població; prevenir, detectar i atendre les discriminacions i violències per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere; i garantir els drets de les persones LGTBI.

Després d’un diagnòstic de la situació a l’Ajuntament i al Patronat, a partir del qual es va engegar un procés participatiu per a implicar entitats i persones, l’informe té un breu marc conceptual; l’estat de les polítiques locals LGTBI i el marc legal en el qual s’inscriu; la metodologia i els resultats del diagnòstic. Finalment, inclou un pla d’acció, que s’acompanya d’un seguiment per garantir la seva implantació.

Nova regidoria específica i projectes previs

A més d’aquest Pla, el consistori ha incorporat, en la present legislatura, la Regidoria d’Igualtat, i durant els passats mesos d’octubre i novembre va dur a terme, a través de la Diputació de Barcelona i adreçat als seus treballadors, “una sessió formativa sobre assetjament sexual per raó de sexe i d’orientació sexual, per garantir els objectius del Pla i poder preveure possibles discriminacions en aquest àmbit”, tal i com explica Leiva:

Belén Leiva, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

Amb anterioritat, el consistori martorellenc havia elaborat el Pla d’Igualtat de Gènere (en els períodes 2010-13 i 2014-17) o el Pla d’Igualtat Intern (2013-2018), i treballa en la difusió i promoció del Punt Lila, espais d’oci lliures de sexisme, violències i discriminació i que són igualitaris.