Martorell demana influir en els fons ‘Next Generation’ al 3r Fòrum Logístic Riba-roja

1640
3r Fòrum Riba-roja de Túria

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, han intervingut a la 3a edició del Fòrum Logístic que s’ha celebrat avui a la ciutat de Riba-roja de Túria (València). Martorell, Riba-roja, Arteixo, Mondragón, Mèrida i Antequera, municipis industrials de la xarxa G6, han signat un manifest per demanar influir en els fons de reestructuració de la Unió Europea. A més, reclamen una xarxa pròpia dins la Federación Española de Municipios y Provincias.

El 3r Fòrum Logístic ha estat un espai per reflexionar sobre els processos de desenvolupament i inversió industrial des d’una perspectiva local, promovent la innovació, la sostenibilitat i la col·laboració publico-privada en matèria d’inversions industrials. Hi han participat representants de més de 200 ajuntaments, on el factor industrial o logístic té una funció específica de desenvolupament del model econòmic local. La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, i del conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Arcadi España.

Xavier Fonollosa ha participat al Fòrum ‘La xarxa G6: una aliança estratègica per al Next Generation’, junt amb els alcaldes de Riba-roja, Arteixo, Mèrida, Antequera i Mondragón, que han signat el Manifest d’interès del G6 per promoure els objectius d’aquest municipis industrials dins les previsions del Pla de Recuperació de la Unió Europea i els fons Next Generation.

Els municipis G6 han posat en valor les seves ubicacions logístiques, que exerceixen una funció de suport a les grans xarxes de distribució peninsular de mercaderies i han identificat l’oportunitat que suposen els fons Next Generation. En aquest sentit, volen que des del govern estatal es tinguin en compte les propostes dels municipis industrials, que són els que perceben la realitat al territori.

L’alcalde Fonollosa ha dit que “els sis municipis del G6 hem anat travant llaços i trobant necessitats conjuntes que elevarem al govern de l’estat. Volem tenir accés directe als fons Next Generation per potenciar les infraestructures, que són el nervi de l’economia. A més, tenir veu pròpia dins la Federación Española de Municipios y Provincias, i que hi hagi especial atenció a les ciutats que tenen un desenvolupament industrial i logístic important”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Posteriorment, s’han desenvolupat diferents taules de debat. La regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, ha pres part a la mesa ‘Projectes emblemàtics de recuperació industrial’, junt amb Juan Jaime Cano, catedràtic de la UPV, María José Tortosa, alcaldesa de Vallada, Maria José Carrera, tinent d’alcalde de Sagunt, i Miguel Ángel González, director general adjunto Plataforma Central Iberum.

Aquest bloc ha abordat els grans projectes de la recuperació industrial des del punt de vista del seu impacte local: transformació territorial, inversió en infraestructures, impactes d’ocupació, oportunitats socioeconòmiques del teixit local, formació i preparació del capital humà.

Rosa Cadenas, ha parlat de ‘Martorell Urban Lab: Construir Futur Sostenible’, un projecte emmarcat en el programa Treball, Talent i Tecnologia impulsat per la Diputació de Barcelona, relacionat amb “la detecció de necessitats generals, tecnològiques i formatives del teixit empresarial en el sector de la construcció per anar cap a una edificació més sostenible”.

Té per objectiu “promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia”. Es fonamenta en l’impuls de la tecnologia com a motor transformador i en l’acompanyament a la transició digital de persones i empreses cap a un model socioeconòmic sostenible, competitiu i orientat a la minimització de les desigualtats.

Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica i Comerç

També s’ha dut a terme la taula ‘Transició energètica, reconstrucció industrial i Agenda 2030’ amb Juan Pablo Tur, president del polígon industrial d’Alcodar i vicepresident de la CEV, Raúl Villalba, director de desenvolupament de negoci d’Indertec Solatom, Ximo Masip, CEO de Grupo Impacte. Cátedra Transición Energética UPV, i Máximo García, gerent de processos, operacions i transformació digital a Acciona Energia Generación Distribuida.

A la taula ‘Infrastructures estratègiques, reptes del transport i el sector logístic’ s’hi ha comptat amb la intervención de Fátima Zayed, gerent de Valencia Plataforma Intermodal y Logística, Valenciaport, Andrés Morata, general manager de Nederval, Luis Garrido, director de Logística de Grupo Raminatrans, Yolanda Atienzar, presidenta de la Comisión de Transporte y Logística de la CEV, i Vicente Palomo, Jefe de Unidad Técnica de la Oficina del Corredor Mediterráneo INECO, Ministerio Movilidad Sostenible.

I ha tancat la mesa ‘Experiències empresarials d’èxit en el sector industrial’ amb Federico Aguar, director d’operacions d’Andreu World, Ander Etxeberria, responsable de difusió cooperativa de Corporación Mondragón, Antonio Torregrosa, director del Hub Innovació Valenciaport, i Jesús FAjardo, gerent de TPF Aspor.

La cloenda ha constat d’un Thinking space a càrrec de Javier Iriondo, conferenciant de creixement personal i escriptor.