Martorell enforteix la capitalitat de l’automoció amb l’estrena del Centre FP Automoció

1182

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest migdia el Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell (CFPAC). El centre és una aposta emmarcada en l’estratègia industrial de la Generalitat que promou la reindustrialització com a base del model econòmic per a la recuperació i la creació d’ocupació de qualitat. L’acte ha comptat també amb la presència dels consellers d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació, Irene Rigau i Felip Puig, respectivament, l’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, i els regidors Mercè Morera, Lluís Amat, Cristina Dalmau i Maria Hinojo. La directora del centre és la martorellenca Teresa Casanovas.

El nou equipament està adscrit al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i impulsa un nou model de formació professional integrada per al sector de l’automoció. El president de la Generalitat ha dit que “el centre està adreçat a la indústria, a la formació, però sobretot a que hi hagi més i millor feina i oportunitats. Un altre cop un ascensor social que funcioni en aquest país, Catalunya”.

L’alcalde de Martorell Salvador Esteve ha dit que “és un goig i una alegria per Martorell, per la formació professional i la indústria de l’automòbil, però sobretot pels ciutadans de Catalunya perquè es tracta d’una aposta de futur per a que la nostra indústria vagi endavant i prosperi”.

La martorellenca Teresa Casanovas, directora del Centre, ha destacat que “l’equipament compta amb una superfície de més de 10.000m², amb una escala humana i una d’industrial que preveu formació integrada i que compta amb el suport del Clúster de l’Automoció de Catalunya. La façana de l’edifici emula la sonoritat d’un cotxe”.

Potenciar la competitivitat del sector
La construcció es va iniciar el gener de 2012 i ha comptat amb un pressupost de 17,6M€. Les noves instal·lacions responen a la necessitat de la indústria automobilística de comptar amb un centre que ofereixi formació exclusivament en aquest àmbit i al compromís del Govern de potenciar la competitivitat d’un dels principals sectors econòmics del país. Amb la posada en marxa del Centre Formació Professional d’Automoció, el Govern fa palesa la seva aposta per la formació, la innovació i l’excel·lència que situarà Catalunya com a referent europeu i internacional.

Millorar la inserció laboral dels joves
El Centre busca millorar la inserció laboral dels joves, impulsar la millora de la qualificació dels treballadors i la competitivitat de les empreses i reforçar l’atractiu de Catalunya per acollir inversions de les multinacionals del sector. El nou centre de Martorell té una ubicació geoestratègica clau donada la seva proximitat a la indústria del motor. L’equipament s’aixeca en uns terrenys de 14.733m² cedits per l’Ajuntament de Martorell, molt a prop de la factoria de Seat i d’altres empreses de fabricació de components de l’automoció. L’objectiu és facilitar la creació de sinèrgies entre el centre docent i les empreses del sector. Aquest fet afavorirà la contractació d’alumnes del centre entre les diferents empreses de l’entorn i facilitarà la implementació formativa dels treballadors del sector, ajudant a mantenir al dia els coneixements i les tendències tecnològiques del moment.

Un edifici únic i singular
L’edifici és funcional, modern i altament tecnificat i incorpora criteris climàtics, energètics i sostenibles. L’edifici té dues estructures: una nau industrial de gran alçada que conforma el taller, de 2.300 metres quadrats, i un centre docent que acull 39 aules. Compta amb laboratoris específics de robòtica, sistemes automatitzats, mecànica i de manteniment, entre d’altres. Aquest espais s’han dissenyat, a més, amb una elevada polivalència i capacitat d’adaptació a les necessitats formatives de cada moment. Així, s’han col·locat elements de fàcil desmuntatge tant als tallers com a les aules, que permetran una certa flexibilitat a l’hora de canviar la distribució dels espais. Una de les particularitats del centre es que les instal·lacions funcionaran en horari de matí i tarda i també durant el cap de setmana, per facilitar l’accés a la formació a les petites i mitjanes empreses.

Activitat formativa
L’activitat formativa del centre va arrencar el passat mes de febrer i actualment s’hi estan impartint tres cursos de formació per a l’ocupació amb qualificació professional europea. Es tracta d’un curs de Transport i Manteniment de Vehicles, en l’especialitat de Pintura de Vehicles; un Curs de Manteniment d’Elements no estructurals de Carrosseries de Vehicles per a persones en situació d’atur; i un Curs de Qualificació Professional de Disseny de productes de Fabricació Mecànica per a persones en situació d’atur. Es preveu que les instal·lacions estiguin a ple rendiment el pròxim mes de setembre, formant fins a 480 alumnes d’FP inicial o reglada en modalitat dual i fins a 14.000 persones adultes cada any.