Martorell es posiciona a favor del dret de les persones a morir dignament

962

L’Ajuntament de Martorell es posiciona a favor del dret de les persones a morir dignament a través de la Declaració de Voluntats Anticipades (DVA). Així es va acordar al Ple Municipal del dilluns 15 de febrer, amb una moció presentada pel PSC, que va ser esmenada per Junts per Martorell (JxM) i que també va tenir el suport de Movem Martorell i d’ERC. Ciutadans s’hi va abstenir.

El text defensa que “la llibertat de la persona no s’ha de perdre en cap moment de la vida, ni tampoc en el procés final cap a la mort” i està d’acord “en defensar i divulgar el dret de les persones a ser assistides al final de la seva vida segons els desitjos expressats en la DVA”. A més, interpel·la el Parlament a legislar per facilitar a la ciutadania la signatura del document; a consolidar l’equitat territorial en l’actuació dels equips dels Programes d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i a donar suport i desplegar les lleis sobre l’eutanàsia i el dret a morir dignament que s’aprovin al Congrés. També defensa la promoció, sensibilització i reflexió sobre el dret a la mort digna, entre d’altres punts, que apuntava Remedios Márquez, regidora del PSC, a la sessió.

Reproductor d'àudio
Remedios Márquez, regidora del PSC a l'Ajuntament de Martorell

La regidora de Salut, Soledad Rosende, matisava que l’eutanàsia “no és l’única opció per abordar el procés final de la vida, sinó també l’atenció pal·liativa als pacients”, i que cal destinar-hi esforços. Afegia que “que des de fa anys s’estableix una relació assistencial entre professionals sanitaris, pacients i famílies basada en la planificació de decisions anticipades, on la persona expressa valors, desitjos i preferències. Ha demostrat ser molt útil”.

Reproductor d'àudio
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut de l'Ajuntament de Martorell

Rosende puntualitzava que “el PADES ja presta una molt bona atenció i Catalunya és referent a nivell estatal i europeu per l’atenció les 24 hores els 7 dies la setmana i els 365 dies a l’any”.

Reproductor d'àudio
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut de l'Ajuntament de Martorell

La portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz, destacava estar satisfeta amb l’aprovació de la llei que regularà properament l’eutanasia al Congrés, tot i que va dir que “arriba tardíssim”, i afegia que no és comprensible “forçar una persona a viure en agonia quan la ciència no pot oferir-li cap solució al seu patiment”.

Reproductor d'àudio
Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell a l'Ajuntament

També va donar suport a la moció Esquerra Republicana de Catalunya. El seu portaveu, Víctor de León, així ho expressava:

Reproductor d'àudio
Víctor de León, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Martorell

Ciutadans es va abstenir, tot i estar d’acord amb la mort digna. Juan José Pérez va argumentar que “hi ha 9 comunitats autònomes amb normativa. El dret trascendeix més enllà d’una comunitat autònoma i cal una llei estatal”.

Reproductor d'àudio
Juan José Pérez, regidor de C's a l'Ajuntament de Martorell

Al text s’explica que, segons l’associació pel Dret a Morir Dignament (DMD), “hi ha massa persones que continuen patint un sofriment innecessari”, que només l’1% dels catalans ha registrat un DVA i que el 78% de la població està a favor de despenalitzar l’eutanàsia.

L’Estatut recull que tothom té “el dret de rebre un tractament adequat al dolor i cures pal·liatives integrals i a viure en dignitat el procés de llur mort […] i el dret d’expressar llur voluntat d’una manera anticipada per tal de deixar constància de les instruccions sobre les intervencions i els tractaments mèdics que pugui rebre, que han d’ésser respectades”.