Martorell aprova els estatuts de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità

483

Martorell és un dels nou municipis catalans fundadors de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, entitat que traçarà una estratègia conjunta en pro del desenvolupament de les sis comarques que envolten la capital catalana. Els 19 vots favorables dels regidors de JxM, PSC, ERC i C’s i l’abstenció dels dos de Movem ho van possibilitar en el Ple Municipal celebrat el dilluns 21 de juny.

La nova associació neix per reivindicar, dins del Pla Territorial Metropolità, el pes de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Martorell, Terrassa, Rubí, Sabadell, Mollet del Vallès, Granollers i Mataró. Ciutats totes elles que s’ubiquen en la segona corona i que funcionen com a nodes, ja que articulen i influeixen en moltes poblacions del seu voltant.

“Som nou ciutats que formem un sistema territorial de 3,5 milions de catalans i que no ha tingut mai una consideració especial des del punt de vista d’infraestructures, de qualitat de l’aire, de medi ambient i d’habitatge”, lamentava l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. El batlle creu que “el Pla Territorial Metropolità s’ha desenvolupat, en aquests onze anys, de manera molt centralista”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’Associació es marca objectius com ara “la millora de la mobilitat; el treball directe amb l’àrea metropolitana; l’impuls dels objectius de desenvolupament sostenible a nivell urbà; la capacitat industrial de les poblacions i compartir els models de gestió social”, segons apuntava la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i regidora de Junts per Martorell, Rosa Cadenas.

Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Martorell

Martorell ja va acollir, el passat 13 d’abril, l’acte de constitució de l’Associació, congregant “els nou alcaldes i alcaldesses que en formem part, i que som de diferents colors polítics”, afegia Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El PSC va valorar favorablement l’acord i el portaveu Lluís Tomás en destacava la inclusió “de sindicats i associacions empresarials” i que es plantegessin millores “en l’ocupació i la connectivitat entre ciutats i municipis, i el fet de “demostrar que també existim i que som un bon contrapès” a qui de vegades ens deixa una mica de banda”.

Lluís Tomás, portaveu del PSC Martorell

Movem va reconèixer “tenir reticències” amb el projecte i es van abstenir. La regidora Laura Ruiz va dir que “no tenim clar com es concretarà l’associació i com transformarà les vides d’aquests municipis”.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

Les seccions locals d’ERC i de Ciutadans també s’hi van posicionar a favor. Els republicans no van intervenir en el debat, mentre el portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez, deia estar d’acord “amb l’esperit i objectius de l’associació. Ens semblen adequats i necessaris”.

Juan José Pérez, portaveu de C's Martorell

Martorell va aprovar d’aquesta manera la constitució de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona, i va expressar la voluntat de formar-ne part i d’aprovar inicialment els estatuts que l’han de regir.