Martorell fa costat als municipis als quals Endesa reclama deutes de les famílies en risc d’exclusió

1849

L’Ajuntament de Martorell donarà suport a les accions conjuntes d’alcaldes i alcaldesses interpel·lats per Endesa, empresa que els reclama que els seus governs locals assumeixin el pagament de deutes de subministrament energètic de les famílies en risc d’exclusió. L’alcaldessa accidental, Cristina Dalmau, ha expressat que des del consistori “s’estarà allà on calgui per donar suport als ciutadans”. Dalmau recorda que el Pla d’Ajut a les Famílies dona suport a les famílies que pateixen una situació de pobresa energètica al nostre poble.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha convocat els alcaldes catalans a una reunió el 4 de setembre per respondre de manera comuna i coordinada a les reclamacions d’Endesa. A la cita i assistiran les principals entitats municipalistes i l’administració pública de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’objectiu de l’ens provincial és crear un primer espai d’anàlisi i coordinació institucional amb els ajuntaments per definir una resposta unitària i clara a les reclamacions de la hidroelèctrica. Per això, posarà tots els recursos jurídics i tècnics necessaris a disposició dels municipis per construir una resposta comuna.

Dalmau: “Serem allà on es defensi els ciutadans”

Dalmau veu favorablement la creació d’una estratègia conjunta: “Si totes les institucions ens posem d’acord podem fer més força davant les amenaces d’Endesa”. Afegeix que “des de l’Ajuntament sempre estarem al costat dels nostres ciutadans per a que situacions d’aquest tipus no es puguin donar. Anirem a les reunions i trobades que es facin i convoquin sempre que impliquin que les persones puguin viure dignament, sobretot les que es troben en risc d’exclusió social”.

Cristina Dalmau, alcaldessa accidental de Martorell

Endesa podria tallar el subministrament a les famílies

La hidroelèctrica ha reclamat a ajuntaments catalans, per carta i durant aquest estiu, que paguin el deute de subministrament generat per famílies en situació de pobresa energètica -uns 21 milions d’euros, procedents de 25.000 famílies-. Alhora, ha advertit que, en el cas que els consistoris no assumeixin la part del deute, tallarà el subministrament a les famílies a partir de l’1 d’octubre. Actualment, l’energètica assumeix la meitat del deute, però la responsabilitat de l’altra meitat no està definida entre les diverses administracions.

Dalmau considera que “aquestes no són maneres de procedir per part d’Endesa, que tenint en compte la seva tipologia d’empresa i dimensions, hauria d’ajudar les famílies i no pas el contrari”, i que “la majoria d’ajuntaments hem fet els deures per ajudar les famílies més necessitades, i Endesa també els ha de fer”.

Al mateix temps, recorda que “el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 24/2015, que estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situació en risc d’exclusió social, evitant el tall d’aquests subministraments”.

Cristina Dalmau, alcaldessa accidental de Martorell

El Pla d’Ajut a les Famílies, garantia per evitar aquestes situacions

L’alcaldessa accidental, alhora que regidora de Benestar Social, Gent Gran i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, recorda que “des de l’Ajuntament de Martorell serem sempre al costat dels ciutadans. Per això, des del 2014 vam desplegar el pla d’Ajut a les Famílies, que fins i tot es va anticipar a la llei catalana, i que estableix una línia d’ajuts per a que les famílies en situació de pobresa energètica puguin fer front al pagament dels subministraments bàsics”, a través del Departament de Benestar Social.

Cristina Dalmau, alcaldessa accidental de Martorell

Ara fa dos anys, la Diputació de Barcelona ja va promoure conjuntament amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.