Martorell fa un pas més vers la cooperació al desenvolupament i signa dos convenis

1939
Signatura dels convenis amb les Missioneres Mercedàries i amb l'ONG Mans Mercedàries

El Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) va signar dilluns dos convenis de col·laboració internacional per potenciar la cooperació al desenvolupament. D’una banda, amb les Mercedàries Missioneres de l’Institut de Religioses Nostra Senyora de la Mercè -amb la missionera martorellenca Josefina Cortadella al capdavant-. De l’altra, amb l’ONG Mans Mercedàries.

La signatura dels dos convenis es va oficialitzar a la Casa de la Vila. La van encapçalar l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; la mercedària missionera i Filla Predilecta de Martorell Josefina Cortadella i el president de l’ONG Mans Mercedàries Ton Toset. Els va acompanyar la regidora Elisabet Plaza.

“A part de tota la feina de cooperació que fem des de l’Ajuntament i les entitats, no podem oblidar-nos d’altres indrets del món que no tenen tanta sort i que necessiten la nostra ajuda”, explica la regidora de Cooperació, Belén Leiva. Motiu pel qual se segueixen desplegant aquests convenis: “Sempre que poguem serem al costat de la gent de Martorell que és al capdavant de les ONG, i de persones com la Josefina Cortadella”.

Belén Leiva, regidora de Cooperació de l'Ajuntament

El conveni amb les Mercedàries Missioneres potencia la cooperació al desenvolupament en països empobrits de l’Àfrica, per millorar les condicions de vida de la població més desafavorida. És una continuació al suport econòmic que des dels 90 fa la corporació municipal a les missions mercedàries a Angola. Especialment al barri de Villa Matilde (Malanje, Angola), on Josefina Cortadella encapçala un projecte amb diversos serveis comunitaris, com ara una escola, un orfenat, un dispensari mèdic i una residència per a la gent gran.

Josefina Cortadella explica que la partida d’aquest any es destinarà a l’escola de Malanje “per a la construcció d’una sala multiusos per a totes les activitats de l’escola, del barri i de la parròquia”. També faran obres al camp poliesportiu: “Volem passar una màquina per aplanar-lo i que s’hi pugui practicar bàsquet, futbol, gimnàstica i altres disciplines, i que no només serveixi per a l’escola, sinó també per a tota la joventut del barri”.

Josefina Cortadella, missionera mercedària a Malanje, Angola

Cortadella explica que, de cara als propers anys, s’invertirà en les obres de l’escola de Luanda, on ja hi ha un centre de formació professional i d’alfabetització per a dones amb pocs recursos. La missionera mercedària agraeix el suport de l’Ajuntament de la seva vila natal, i en destaca de positiu “que l’hàgim obert a d’altres països de l’Àfrica on també tenim missions, com ara Moçambic o Kenya”.

L’acord tindrà vigència per quatre anys -fins al 31 de desembre de 2025- i podrà prorrogar-se quatre anys més si les dues parts ho creuen oportú. Suposa una aportació anual del PMSAPM de 15.000 euros anuals, ampliables si hi ha consignació pressupostària adequada i una petició raonada de les Missions Mercedàries, explica la regidora Leiva.

Belén Leiva, regidora de Cooperació de l'Ajuntament

Per altra banda, el Patronat va signar un nou conveni amb l’ONG Mans Mercedàries, amb una aportació de 20.000 euros per a les tasques de l’ONG aquest 2022, i de 15.000 anuals els tres anys restants del conveni.

Belén Leiva, regidora de Cooperació de l'Ajuntament

El president de l’ONG, Ton Toset, destaca que “la partida d’aquest any es destinarà a acabar l’Escola Lutgarda, d’Ongata Rongai, a Kenya, projecte en el que treballem des de fa uns quants anys”. La resta de projectes solidaris es decideixen anualment.

Ton Toset, president de l'ONG Mans Mercedàries

La finalitat del conveni és la realització de projectes de cooperació al desenvolupament per millorar la qualitat de vida de les persones en situacions de vulnerabilitat a països empobrits i/o que han patit conflictes bèl·lics o les conseqüències de catàstrofes naturals; i la difusió d’aquests projectes entre la població de Martorell per tal de sensibilitzar-la sobre la necessitat de reduir les desigualtats al món.