Martorell mira cap al cel des de la Biblioteca i troba Mart amb el Planetari Fora d’Òrbita

906

El Planetari Mòbil Fora d’Òrbita ha proposat aquest dimarts un viatge virtual al planeta Mart, dins les activitats del cicle Descobreix la Ciència que impulsa la Biblioteca Martorell. Hi han participat un centenar de persones, petits i grans, repartits en quatre torns al llarg de la tarda. Tots plegats han entrat al planetari per viatjar fins a Mart, i després han pogut veure aquest planeta veí del nostre Sistema Solar a ull nu des de l’exterior de l’equipament.

L’estudi de Mart resulta d’interès especial a la comunitat científica perquè aquest planeta podria seguir albergant vida microscòpica i restes pretèrites de vida, fet pel qual s’hi envien missions. Ara mateix és a 270 milions de quilòmetres de la Terra: “un dels moments en els que el tenim més lluny, ja que tant la Terra com Mart orbiten al voltant del Sol i ara mateix tots dos es troben en posicions diametralment oposades dins les seves òrbites”, explica un dels responsables del Planetari Fora d’Òrbita, Carles Schnabel, qui afegeix que “cada dos anys se’ns apropa. L’estiu passat, per exemple, el vam tenir a ‘només’ 80 milions de quilòmetres”.

Un planeta visible a ull nu
Tot i la gran distància existent entre la Terra i Mart, Schnabel explica que “aquest hivern podem veure’l a ull nu i per això ho hem volgut fer des de Martorell i en dimarts, el dia dedicat al planeta”. El temps, anticiclònic i serè, sense núvols, ha fet possible veure Mart en fer-se fosc. Ha aparegut com una petita llumeta ataronjada.

A sota de Mart, a la dreta, també s’ha pogut divisar un altre planeta veí, Venus: “un planeta més proper al Sol, que és un forn. Ara mateix el tenim a 90 milions de quilòmetres i aquest mes de març, quan passi entre el Sol i la Terra en el seu recorregut orbital, serà a 46 milions de quilòmetres de nosaltres”. Venus és més proper al Sol que la Terra i és un forn. Per contra, Mart és un congelador!”.

Viatge virtual fins a la superfície de Mart
Els quatre grups de visitants han començat la sessió entrant al planetari, un gran espai semicircular disposat a la sala polivalent de la Biblioteca Martorell. Acompanyats de la Rat Parellada, han fet un viatge virtual fins a Mart, aterrant a la seva gèlida superficie gràcies a les imatges captades per la nau Oportunity. Un cop allà, s’ha divisat el cel que es veu des d’allà: “les estrelles i constel·lacions són les mateixes, però en canvia l’orientació, i des de Mart veiem un punt blavós: la Terra”, comenta Schnabel.

Un centenar de grans i petits han assistit a alguna de les quatre sessions programades pel Planetari Mòbil Fora d’Òrbita. Una invitació a tothom per a que “es busquin les estrelles, les constel·lacions, l’Estrella Polar i Mart, ja que de Martorell també les podem veure”.