Martorell prepara l’encesa de llums de Nadal apostant pel comerç local i per l’estalvi energètic

629
Encesa llums de Nadal

Aquest Nadal l’Ajuntament de Martorell continuarà donant suport a la campanya comercial més important de l’any per al petit comerç i, alhora, es compromet a fer un gest real d’estalvi energètic encenent els llums de Nadal una setmana més tard i apagant-los abans del que és habitual.

La campanya de Nadal d’enguany es presenta com una magnífica oportunitat per al comerç local, que afronta una de les crisis energètiques més importants dels últims anys després d’haver patit les conseqüències de l’epidèmia de la COVID. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Martorell segueix donant suport al nostre comerç local fomentant el Nadal en un dels moments claus de l’any per aquest sector.

L’Ajuntament ha optat per trobar l’equilibri ideal entre guarnir amb llums els carrers de Martorell donant suport a la gran campanya comercial nadalenca i, alhora, respondre al repte de l’emergència climàtica assegurant un estalvi energètic real reduint els dies l’encesa de llums de Nadal.

Per tant, enguany es retardarà l’encesa de llums 1 setmana i s’avançarà també la seva apagada, comptant amb un total de 12 dies menys d’encesa de llums de Nadal. En total, els llums, 100% LEDS, restaran encesos durant 35 dies i s’estalviaran un total de 144 hores de llum respecte a l’any passat. L’Ajuntament calcula que, gràcies a aquests dies que no estaran encesos els llums, hi haurà un estalvi energètic d’un 34% en comparació al Nadal de 2021-2022.

La intenció és que l’enllumenat ornamental estigui encès les hores que els comerços estiguin oberts encara que es mantinguin menys dies, tal com explica l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa: “No hem volgut escurçar hores d’encesa de llums als vespres perquè el que busquem és que la gent del nostre poble surti a comprar amb l’ambientació nadalenca ben il·luminada i gaudint de l’esperit de les festes. Hem apostat per retallar la quantitat total de dies d’encesa i centrar tots els nostres esforços en la campanya de Nadal del mes de desembre i la primera setmana de gener. D’aquesta manera, obtenim un estalvi energètic molt important, que equivaldria a l’apagat de tres hores diàries, però sense que això afecti els botiguers i botigueres”.

El consistori, a més de reduir la despesa energètica en els llums de Nadal, continua amb el seu compromís d’estalvi energètic en la totalitat de l’enllumenat públic, aconseguint reduir el consum d’energia fins a un 25% respecte al 2021. Aquesta disminució de la despesa ha estat gràcies a la inversió que ha realitzat l’Ajuntament durant el 2022 substituint les bombetes d’halogenur metàl·lic per llums LED ens els diferents equipaments públics i la via pública.

A més d’aquesta inversió, també s’han implementat accions que estalvien consum elèctric com reduir la intensitat dels llums de l’enllumenat públic des de les 00.30 h de la nit i fins que s’apaguen al matí. Tot aquest estalvi té com a finalitat consumir menys en un moment de crisi energètica i, al mateix temps, conscienciar a la ciutadania de la necessitat d’estalviar.

Encesa de llums de Nadal a Martorell

A Martorell, com en la resta de municipis, l’encesa de llums és tradicionalment el tret oficial de sortida de la campanya de Nadal. Des de fa unes setmanes ja s’està començant a preparar el muntatge dels llums pels carrers i places de Martorell, però la seva encesa no es durà a terme fins al divendres 2 de desembre. Per tant, enguany a partir del dia 2 de desembre el nostre municipi ja estarà 100% immers en la màgia i la il·lusió nadalenca.

L’encesa de llums es realitzarà, com sempre, al pont del Diable i a la rambla de les Bòbiles, dos dels punts més emblemàtics de Martorell. L’acte inclourà una cantada de nadales, animació infantil, xocolatada, un espectacle de llums, música i colors a la pista de gel i una exhibició de patinatge.

A l’encesa de llums de l’any passat, Martorell va homenatjar els professionals sanitaris i el seu paper exemplar durant l’epidèmia de la COVID. Enguany, comptarà amb la col·laboració de les associacions de comerciants de Martorell, amb l’objectiu de realçar la importància del petit comerç.