Martorell reclama a la Generalitat que replantegi la nova normativa laboral per mantenir els plans d’ocupació

1332
Ple Municipal febrer 2020
Ple Municipal febrer 2020

L’Ajuntament de Martorell, de manera unànime, va aprovar al Ple Municipal de dilluns una moció per reclamar a la Generalitat que paralitzi la nova normativa d’ordenació del sistema d’ocupació que vol implementar. Els grups exposen que la futura llei perjudica les administracions locals, que haurien d’assumir prop d’un 30% del finançament dels plans d’ocupació, quan en l’actualitat es fan càrrec del 10%, i en reclama un replantejament.

La moció la va presentar el grup municipal del PSC i s’hi va adherir, com a proposant, Junts per Martorell. Explica que la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha impulsat una nova normativa en matèria de polítiques públiques d’ocupació -Llei 13/2015 del 9 de juliol- que suposa “un canvi radical en l’execució de les polítiqes públiques d’ocupació, tant en les formes com en el fons […] mancada de diàleg amb les administracions locals”, segons descriuen els proposants.

“Fins ara, els ajuntaments contribuïm amb no més d’un 10% a subvencionar els plans d’ocupació. Sense un finançament important, molts ajuntaments no podran fer plans d’ocupació, i això, enlloc de generar més ocupació per a gent amb problemes d’ocupabilitat, en generarà menys”, va afegir l’alcalde Xavier Fonollosa, qui reclama que s’aturi el decret i que es negocii de nou amb les entitats municipalistes, que fan front comú.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La moció considera que “modificar el percentatge en la distribució de les subvencions i el seu finançament atempta contra el principi d’autonomia local” i que comportarà que “molts municipis es vegin impossibilitats de fer front a les subvencions plurianuals”, va dir al Ple el portaveu socialista Lluís Tomàs.

La moció acorda demanar al govern de la Generalitat “la paralització del Decret, l’assoliment d’un acord de màxim abast i transversal de la mà dels ajuntaments que simplifiqui el model ocupacional català […] i que s’estableixi un sistema de finançament que garanteixi els programes de polítiques públiques d’ocupació sense atemptar contra les finances locals”. Insta l’administració catalana “a promoure la participació en la concertació territorial dels actors productius, les entitats del tercer sector i els agents educatius” i a que amplii la representació dels ens locals “que queden en minoria”.

LLuís Tomàs, portaveu PSC

La moció es va aprovar per unanimitat. La regidora de Promoció Econòmica i Comerç per Junts per Martorell, Rosa Cadenas, plantejava que cal “reformular el model de subvencions, perquè qüestiona l’estabilitat de les polítiques actives d’ocupació” i recalcava que “s’ha de fer conjunt amb els que desenvolupem el dia a dia d’aquestes polítiques i fem aportacions molt importants de tota l’experiència acumulada”.

Rosa Cadenas, regidora Junts per Martorell

Pel que fa al grup municipal de Movem Martorell, el portaveu Xavier Sáez lamentava “que en un tema tan vital com les polítiques actives d’ocupació no s’hagi tingut en compte els agents principals al territori, com són els municipis, els consells comarcals o la ciutadania” i qüestionava “com es planificaran les necessitats del territori a mig termini si no se’n fa partícep als municipis”.

Xavier Sáez, portaveu Movem Martorell

ERC es va pronunciar a favor de la moció en darrera instància, malgrat la intenció inicial d’abstenir-se. Víctor de León argumentava que, per una banda “no estem d’acord en paralitzar el decret, que desenvolupa un important canvi del marc institucional de planificació i implementació de les polítiques actives d’ocupació” i que “reforça el paper d’òrgan coordinador i col·laborador del Servei Públic d’Ocupació”. Per l’altra, admetia que eren adequades “les esmenes per instar la Generalitat a reconèixer als ajuntaments un paper més important en la participació”.

Víctor de León, portaveu ERC

Finalment, el portaveu i regidor de Ciutadans, Juan José Pérez, denunciava que la Generalitat presentés el Decret Llei al juliol, “just quan els ajuntaments estaven recent constituïts, fet pel qual no es van poder presentar al·legacions en el període legal, en no estar operatius”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

El Ple també va aprovar amb total consens una altra moció que presentava Esquerra Republicana en relació al Dia Internacional de les Dones. Reclamava, entre d’altres mesures, reforçar el compromís municipal de treballar pels drets de les dones; tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions; col·laborar amb les entitats i donar suport a les mobilitzacions feministes; fer prevenció i rebutjar qualsevol tipus de discriminació o violència. Els 21 regidors van donar el seu vist i plau.