Martorell, reconeguda per UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància

997
Consell d'Infants. El Progrés

La Secretaria Permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF, ha guardonat l’Ajuntament de Martorell amb el Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància, en el marc de la 8a Convocatòria de Reconeixements 2018-2022. El guardó posa en valor la tasca de l’Ajuntament, en coordinació amb les entitats locals i amb els nens i nenes, per liderar el procés continu d’implementació de polítiques i mesures que milloren el benestar de la infància i adolescència en el municipi.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha subratllat que “aquest és un reconeixement al compromís amb els nens i nenes que fa anys tenim des de l’Ajuntament, i alhora un impuls per continuar  implementant actuacions per millorar el benestar dels infants. La millor manera de fer-ho és  defensant els seus drets i la seva participació en la vida del municipi, així com fent ciutats amb entorns més amables i habitables”. L’alcalde també ha apuntat que aquest reconeixement suposarà “dedicar més esforços als infants que més ho necessitin, amb noves i millors estratègies”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Un exemple de les iniciatives que es porten a terme en aquest sentit és la constitució del Consell d’Infants, a través del qual els nens tenen veu i vot en els pressupostos participatius del municipi. L’Ajuntament va reservar, les dues edicions anteriors, un 20 % d’aquests comptes a les propostes que decideixen els més petits, mentre que pel 2019, la partida serà del 25%.

També és molt significatiu el treball conjunt que el govern municipal fa amb les escoles: l’alcalde dina periòdicament amb els alumnes, i els infants visiten la sala de plens, on exposen les seves propostes. També es potencia el treball amb les famílies i dedica molts recursos als espais urbans dedicats a la infància: amb més de 27.600 habitants, compta amb 63 parcs infantils.

La regidora d’Ensenyament, Núria Canal, s’ha mostrat molt satisfeta: “Valorem molt positivament aquest reconeixement. Això vol dir que Martorell creu i potencia el paper de la infància a casa nostra. Vol dir que tenim un pla local d’infància amb uns objectius, uns indicadors i uns valors amb què treballem i creiem. Aquesta certificació el que fa és reconèixer aquest treball i aquesta manera de fer de Martorell vers la seva infància”.

Canal ha destacat els eixos principals de la seva regidoria: “Promoure actituds i hàbits saludables en els infants i les seves famílies, fomentar l’educació en valors, potenciar i facilitar la relació entre les famílies, els centres educatius i el seu entorn, i promoure la igualtat en l’accés a l’educació i també a les activitats extraescolars, ja siguin de lleure, esport o idiomes”.

Sobre el Programa Ciutats Amigues de la Infància

El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Comitè Espanyol des de l’any 2002 en aliança amb el Ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència –IUNDIA-, busca contribuir a millorar les condicions de vida dels infants i adolescents mitjançant la promoció i la implementació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets. Actualment, 23 municipis catalans compten amb aquest reconeixement. L’acte de lliurament dels guardons serà el proper 27 de novembre.