Martorell respondrà a la necessitat de sang als hospitals programant tres campanyes aquest gener

544

Martorell se suma a la Marató de donants de sang que organitza el Banc de Sang i Teixits arreu del país organitzant tres campanyes, els dies 20, 25 i 29 de gener. A més, aquest dissabte 13 s’il·luminarà el Pont d’Anoia i les fonts de la població. L’organització posa en marxa una campanya a tot Catalunya perquè les reserves de sang i plasma tornen a estar força baixes després de les festes de Nadal.

El Banc desplegarà a Martorell un equip capacitat per assumir 176 donacions els tres dies. El dissabte 20 es farà a El Círcol de 10.00 a 14.00h i hi col·laborarà l’Associació Cultural Al Basma. El dijous 25, tindrà com a escenari el Centre Cultural de 16.00 a 20.00h, amb el suport de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord. I dilluns 29 la campanya tornarà a El Círcol “de 9:30 a 13:00 i de 15:00 a 19:00h, i hi col·laboraran els alumnes del Col·legi La Mercè”, comenta la responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits, Marta Hernández.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits

Per donar sang es recomana fer reserva de dia i franja horària al web donarsang.cat. Hernández recorda que “pot donar sang tothom qui tingui una edat compresa entre 18 i 65 anys, o fins als 70 si sou donants habituals. Cal pesar un mínim de 50 quilos i no tenir cap malaltia greu. En cas de ser dones, no estiguin embarassades”.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits

A més, en la campanya del dia 25 també es podrà donar plasma. En aquest cas, “els requisits són els mateixos, però heu de calcular que estareu entre 45 minuts i una hora per donar plasma”. En aquest cas, sí que és necessari fer reserva d’hora al web.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits

Objectiu: 260.000 donacions aquest 2024

El Banc estima que “més de 70.000 catalans necessitaran una transfusió de sang, plasma o plaquetes aquest 2024 als hospitals de Catalunya, i cal obtenir de més de 260.000 donacions com a mínim”. Per això, es desplega la campanya ‘Fer-ho entre tots és molt nostre‘, que apel·la a “l’altruïsme col·lectiu i que vol assolir les 10.000 donacions en una setmana, amb 70 campanyes repartides arreu del territori.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits

La campanya arriba en un moment delicat de donacions. Ara com ara, només hi ha estoc de sang per a cinc dies, mentre l’idoni seria tenir-ne per a vuit. Una de les causes és la baixada de donacions durant les festes de Nadal.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que en requereix més actualment és el de les neoplàsies (34%), seguit de les de l’aparell digestiu (15,5%) i les malalties cardiovasculars (12’3%). Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

L’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.