‘Martorell sota l’aigua’ agermana els 92 anys del Club Natació i la gran riuada de fa mig segle

1922
Inauguració de l'exposició 'Martorell sota l'aigua'

El Club Natació Martorell (CNM), Martorell Viu i l’Ajuntament de Martorell han inaugurat aquesta tarda l’exposició ‘Martorell sota l’aigua’. Una mostra de sis grans plafons que recorden la gran riuada que va afectar la nostra població fa més de mig segle i, alhora, que explica de quina manera va influir en el devenir del club. L’entitat esportiva compleix, aquest 6 d’octubre, 92 anys d’història.

El 20 de setembre de 1971, Catalunya va patir uns forts aiguats. Una de les poblacions més afectades en va ser Martorell, com a aiguabarreig del Llobregat i l’Anoia. El primer va arribar a registrar 3.080 metres cúbics per segon i el sector de l’illa Santacana i la piscina van ser els espais més afectats de la força expansiva del Llobregat.

En motiu d’aquest aniversari, el vestíbul del Complex Esportiu La Vila acull fins al desembre una exposició de sis plafons que relacionen la gran riuada amb la seva afectació a l’entitat. Expositors al·lusius a la fatídica data de la inundació; al període d’èxits esportius del club en aquells moments; a les afectacions a instal·lacions, maquinària i magatzems, i finalment als treballs de neteja i de reparació. Tot regat amb imatges d’època, moltes d’elles facilitades pel fotògraf Ferran Porta.

Inauguració de l’exposició ‘Martorell sota l’aigua’

L’integrant del CN Martorell i creador de l’exposició Jesús Zarco, s’ha referit a les diferents parts de l’exposició en el capítol de parlaments. I s’ha referit a la gran capacitat de resiliència del club, que just dos anys abans havia estrenat la flamant piscina coberta. Així, malgrat que l’aigua es va emportar totes les il·lusions, el club va renéixer amb més força i va viure un període de grans èxits esportius.

Jesús Zarco, membre del CNM

La presidenta del CN Martorell, Eva Rodríguez, ha destacat que juntar les dues efemèrides en aquesta mostra “no ha sigut un fet buscat, però ha coincidit i hem aprofitat per fer una celebració especial, que ens trasllada al passat, a la nostra història com a club, avui que complim 92 anys”.

Eva Rodríguez, presidenta del CNM

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Albert Fernández, ha dit que la mostra posa en valor a un club que té un gran pes a Martorell i que, alhora, recorda un fet “que ens ha de fer reflexionar i que ajuda a recordar i a conscienciar, sobretot als més joves que no ho van viure”. Ha afegit que “com a administració som conscients que hem de posar de la nostra part per a evitar que torni a passar” i que “els sistemes d’urbanització actuals tenen molt en compte els rius i el seu traçat”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament

L’altra entitat que ha participat en l’exposició és Martorell Viu. El seu vocal Rafa Díez ha comentat que “hem acompanyat el Jesús Zarco i el CNM en el procés de creació de la mostra”, i ha anunciat que ben aviat l’entitat tindrà enllestit per presentar el documental commemoratiu del mig segle de la riuada.

Rafa Díez, vocal de Martorell Viu

La presentació ha finalitzat amb una visita a l’exposició, una exhibició de natació per als assistents i una xerrada titulada ‘normes de waterpolo’ a càrrec d’Àlex Márquez.