L’Ajuntament de Martorell se suma un any més als objectius i les reivindicacions del Dia Mundial de la Infància, mitjançant una Declaració Institucional. El text reivindica avançar en un compromís que faci que infants i adolescents visquin i participin en un entorn lliure de violència. Per aquest motiu, centra enguany els seus esforços en la seva prevenció.
El 20 de novembre és el Dia Mundial de la Infància, data promoguda per les Nacions Unides i que commemora l’adopció de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI). Enguany, es focalitza en promoure un compromís de tots els actors, inclosa la infància, perquè els nens, nenes i adolescents visquin en entorns segurs i protectors lliures de violència.
Martorell se suma a la crida promovent que el Dia “serveixi per a reivindicar i focalitzar les accions de protecció davant la violència cap a la prevenció, per arribar abans que el mal es produeixi, i involucrant com a agents actius en la seva protecció als propis nens, nenes i adolescents”. Ho explicava en el Ple Municipal de dilluns la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament, Cristina Dalmau.
Dalmau va dir que nens i adolescents “tenen dret a viure sense violència i participar aportant idees i propostes sobre els temes que els afecten, col·laborant amb els adults en construir espais segurs i protectors i aportant idees i propostes des dels espais de participació local”.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament
La regidora destacava que, en aquest sentit, “des de l’Ajuntament de Martorell s’ha fet i es fa una aposta clara i compromesa per ser Ciutat Amiga de la Infància, una tasca que implica un compromís amb el benestar dels infants, oferint espais i oportunitats per a que creixin en un entorn segur i protegit”, i que “puguin expressar-se en una vida comunitària i desenvolupar-se plenament”.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament
La Declaració Intitucional marca un seguit d’accions que ha de dur a terme l’administració local per avançar en la prevenció de la violència: “Ens comprometem a prendre totes les mesures legislatives, administratives, socials i educatives apropiades per a protegir la infància contra tota forma de perjudici o abús físic o mental, descuit o tracte negligent, maltractaments o explotació, inclòs l’abús sexual, mentre el xiquet es trobi sota la custòdia dels progenitors, d’un representant legal o de qualsevol altra persona que el tingui al seu càrrec”.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament
El consistori es compromet també a “seguir avançant en la implementació a nivell local de la Llei de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència, i a sensibilitzar, formar, establir espais comunitaris, involucrar a nens, nenes i adolescents, famílies i cuidadors i ciutadania en general en la prevenció”.
A més, seguirà promovent activitats, esportives, culturals, educatives, d’oci i temps lliure “que assegurin comptar amb les polítiques de salvaguarda adequades”, i que els professionals -de serveis socials, infància, esports, educació, salut, cossos i forces de seguretat locals, cultura, entre d’altres- facin accions per poder detectar possibles casos de risc de violència i aplicar els protocols corresponents”.
Finalment, es vetllarà a que els infants i adolescents rebin informació i formació per autoprotegir-se i protegir els seus iguals davant de possibles casos de violència, i proveir les famílies, pares, mares i cuidadors, d’eines i suport en diferents etapes de la criança”. I es fomentaran campanyes per superar la possible visió social permissiva davant certs tipus de violències.