La ciutadania de Martorell va dipositar 95.450 kg de roba en desús als 21 contenidors taronges de Roba Amiga arreu del municipi durant l’any 2024. Així ho reflecteixen les dades publicades per Solidança, entitat que desenvolupa aquest projecte basat en un model d’economia circular i sostenible, amb impacte ambiental i social. A Martorell es va recollir una mitjana de 3,37 kg per habitant i any, una dada que se situa força per sobre de la mitjana catalana, que és de 2,35 kg.
Per Solidança, les xifres demostren l’elevada “implicació de la ciutadania i el compromís ambiental de Martorell, on hi som des de 2006, on tenim distribuïts de 21 contenidors de Roba Amiga i on seguim incrementant xifres d’any en any”, destaca la responsable de premsa de Solidança, Andrea Membrado, qui considera que “el més important és que la gent segueixi dipositant la roba als contenidors”.
Reproductor d'àudioAndrea Membrado, responsable de Comunicació de Solidança
Raó de les bones xifres a la nostra població és, per a l’Andrea, el fet “que hi hagi tants contenidors al municipi. Quants més contenidors millor, perquè la gent hi accedeix de millor manera”.
Però hi ha una altra raó de pes: les campanyes a les escoles. En concret, quatre campanyes d’educació ambiental que han sensibilitzat a 110 alumnes i a les seves famílies, i “recollir 190 kg de roba i calçat, a partir de fer tallers d’educació ambiental, xerrades i la pròpia recollida de tèxtil”. A nivell global català, Solidança ha fet 69 activitats i tallers d’educació ambiental el darrer any, i ha arribat a més de 2.175 alumnes.
Reproductor d'àudioAndrea Membrado, responsable de Comunicació de Solidança
A nivell global, Solidança/Roba Amiga va recollir 5.946 tones de roba el 2024 en 1.089 contenidors, gestionats per Solidança Treball i ADAD L’Encant, les empreses d’inserció promogudes per la Fundació Solidança a Catalunya. Totes les donacions “van evitar la generació de 788.417 kg d’emissions de CO2 a l’atmosfera, i van privar que la roba es convertís en rebuig”.
Però també van tenir un benefici social. Membrado explica que “som una entitat que fomenta l’economia circular amb valor social, perquè la recollida, emmagatzematge, classificació i venda com a roba de segona mà a les nostres botigues genera llocs de treball”. Llocs de treball d’especial importància, ja que “el 70% de la nostra plantilla està composada per persones en vulnerabilitat social o risc d’exclusió, derivades dels serveis socials dels municipis, i que fan un itinerari d’inserció”.
Ho fan acompanyats de psicòlegs i psicopedagogs, “a través d’itineraris d’inserció sociolaboral, els ajuden a restablir i recuperar hàbits laborals i competències, per incorporar-se al mercat laboral ordinari i tornar a la seva via social i laboral”. L’any passat, el global de roba recollida va generar 115 llocs de treball d’inserció de persones en situació de vulnerabilitat social. Sense anar més lluny, enguany s’ha pogut oferir una formació ocupacional a una persona de Martorell.
Reproductor d'àudioAndrea Membrado, responsable de Comunicació de Solidança
Els punts de recollida de Roba Amiga son a 171 municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. L’entitat afincada a Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, treballa en el sector des de fa 27 anys, i veu en la nova Llei de Residus de la Unió Europea “una oportunitat per impulsar una gestió tèxtil més social i sostenible”, concloent que “l’educació ambiental i la sensibilització son aspectes clau per reduir el residu tèxtil”.
Què es fa amb la roba dels contenidors Roba Amiga?
La roba recollida als contenidors es trasllada a la planta de Preparació per a la Reutilització a Sant Just Desvern, on es realitza una tria i classificació i es distribueix i ven a les 17 botigues de Solidança/Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.
A més, es manté un alt nivell de retorn social amb la donació de 4.443 kg de roba i 7.641 kg d’aparells elèctrics, electrònics i mobles, a famílies en risc d’exclusió a través del Programa d’Entrega Social, per a famílies usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors.
La roba de qualitat que el mercat local no pot absorbir es comercialitza a països en vies de desenvolupament, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. La roba destinada al reciclatge es classifica segons composició (cotó, texà, llana), per crear noves filatures.
Com a últim recurs, part de la roba considerada rebuig pel seu estat es destina a projectes d’innovació tèxtil que promou l’entitat, com la col·lecció d’upcycling Circular Upcycling, el contenidor Circutex i Circular Wool, entre altres.
