Martorell treballa en xarxa per al desenvolupament dels seus infants i adolescents

1951
6a Jornada Xarxa Infància i Adolescència
6a Jornada Xarxa Infància i Adolescència

La 6a Jornada de la Xarxa d’Infància i Adolescència de Martorell ha tingut lloc aquest divendres a la sala polivalent de la Biblioteca. Aquest ens promou accions per garantir el desenvolupament dels infants i joves martorellencs, de 0 a 18 anys, a partir de la participació activa de les famílies i dels professionals d’àmbits com: ensenyament, salut, seguretat, esports, serveis socials, joventut o participació. La jornada ha servit per posar en comú les diferents accions que s’estan duent a terme, entre les quals destaca la renovació del Pla Local d’Infància i Adolescència, i l’adhesió de Martorell a l’Aliança Educació 360.

L’any 2008, es va constituir la Xarxa d’Infància de Martorell per tal d’oferir un sistema de suport mutu entre els agents que, des de diferents sectors, treballen en l’àmbit de la infància de 0 a 6 anys. “Amb el temps, la Xarxa ha anat creixent fins a incorporar professionals i entitats que treballen amb adolescents i joves, fins als 18 anys”, ha destacat Marien Fuertes, coordinadora de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament. Actualment, la Xarxa compta amb diferents grups de treball: criança i educació, salut i escola, protocol de maltractament i abús, i el grup d’adolescència, de recent creació.

Marien Fuertes, coordinadora Regidoria Ensenyament

Renovació del Pla d’Infància i Adolescència

La jornada ha servit per presentar la renovació del Pla d’Infància i Adolescència de Martorell (PLIAM) 2019-2022, impulsat per l’Ajuntament de Martorell amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu d’aquest pla, segons ha explicat el responsable de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Martorell, Xavier Tort, “és recollir les accions que es desenvolupen al municipi adreçades a la infància i l’adolescència, ordenar-les, marcar-ne els objectius i avaluar-les per veure l’impacte que tenen”.

Xavier Tort, responsable Àrea Serveis Socials

El PLIAM 2019-2022 neix de la necessitat d’adequar les estratègies del pla anterior (2011- 2015) a les noves necessitats de la infància i l’adolescència a la nostra població. Serveix de guia per ordenar i definir les prioritats estratègiques i actuacions municipals a partir del treball transversal de totes les àrees de l’Ajuntament i de la participació dels agents socials del territori.

Adhesió a l’Aliança Educació 360

A la sessió, també s’ha donat a conèixer l’adhesió de l’Ajuntament de Martorell a l’Aliança Eduació 360, impulsada per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Sarai Samper, membre del Col·lectiu d’Analistes Socials i assessora del programa, ha explicat que “parteix d’un concepte d’educació que no se centra només en la lectiva, sinó també en la no reglada. L’èxit educatiu també té molt a veure amb les oportunitats educatives fora de l’escola, però és un àmbit on hi ha molta desigualtat, perquè no és una educació garantida”. L’Educació 360 “busca treballar les connexions entre tots els recursos educatius, lectius i no lectius, per afavorir itineraris més personalitzats als infants”.

Sarai Samper, assessora Educació 360

Segons Samper, l’any passat es va fer la diagnosi a Martorell i, en el marc d’aquesta jornada, s’ha presentat l’estratègia que es durà a terme el curs vinent. “Posarem en marxa un pla d’acció perquè les famílies, les escoles, les entitats que fan extraescolars, l’Ajuntament i els diferents equipaments municipals, tinguin missions concretes per treballar aquest objectiu comú”.

Sarai Samper, assessora Educació 360

Altres accions presentades a la jornada d’avui han estat el programa Infadimed sobre nutrició i hàbits saludables, engegat aquest curs a les aules de P3 de totes les escoles de Martorell. També s’ha fet balanç del funcionament del Consell d’Infants, iniciat aquesta legislatura per fomentar la participació dels nens i nenes en les decisions municipals. Per últim, s’han donat a conèixer diferents iniciatives adreçades a combatre l’assetjament escolar entre els adolescents. L’alcalde Xavier Fonollosa, l’inspector dels Serveis Territorials d’Educació, Toni Meri, i la directora de l’Equip d’Atenció Primària, Sònia Miravet, han clos la jornada.