Matrícula viva al Voluntariat per la llengua del Servei Local de Català

884
Foto: SLC

El Servei Local de Català de Martorell manté la matrícula viva per apuntar-se al programa de Voluntariat per la llengua (VxL), amb la intenció d’estimular l’ús de la llengua catalana. La campanya està impulsada per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística.

El projecte consisteix a formar parelles lingüístiques, en les quals hi ha un aprenent que vol millorar el seu català oral, i un voluntari que el parla amb fluïdesa. Una vegada presentada la proposta de participació, l’equip de professionals del VxL s’encarrega d’assignar-te una parella lingüística i et dona el suport necessari durant les trobades.

El VxL té diferents modalitats: presencial o en línia. Totes dues, però, tenen un mateix propòsit: “D’una banda, l’aprenent pretén activar el seu català o millorar-lo, perquè potser ha après la llengua en una aula, però no el pot practicar gaire perquè potser no té un entorn catalanoparlant. D’altra banda, està la satisfacció del voluntari de transmetre els coneixements lingüístics que té”.

Andreu González, responsable SLC Martorell

González explica que els requisits per poder formar part d’aquesta iniciativa són, “per una banda, que l’aprenent tingui uns coneixements mínims de català per poder mantenir una conversa més o menys fluida, i, pel que fa al voluntari, hi ha la necessitat que tingui ganes de participar-hi i disponibilitat horària. Inicialment, la proposta engloba un paquet de 10 trobades, d’una hora cadascuna, a raó d’una hora setmanal durant deu setmanes”.

Andreu González, responsable SLC Martorell

A banda de les parelles lingüístiques, també existeix la col·laboració per part d’establiments locals que impulsen l’ús del català. A Martorell hi ha 125 comerços que participen en aquest voluntariat lingüístic. Segons González, també hi ha “entitats que hi col·laboren, com Òmnium Cultural Pla de Montserrat, la Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil i la Fundació Francesc Pujols. Ara, a més, es treballa per poder ampliar els espais de trobada i d’inscripcions a la Biblioteca i a El Círcol”.

Andreu González, responsable SLC Martorell

Si creus que pots ensenyar el català parlat o necessites practicar-lo, inscriu-te al Voluntariat per la Llengua al web www.vxl.cat.