Els alumnes de 5è i 6è de l’Aula d’Acollida de Primària de l’Escola Vicente Aleixandre han rebut una menció especial al Premi Sambori 2023, que organitza Òmnium Cultural. Ha estat pel treball audiovisual ‘El poble que ens veu créixer’, que explica els orígens de Martorell.
Alumnes de Ghana, Jordània, Marroc, Xina i Veneçuela del Vicente Aleixandre van buscar informació per saber la història de Martorell, on ara resideixen i estudien. Van contactar amb Museus de Martorell per fer un itinerari per La Vila, i van conèixer els monuments i edificis més emblemàtics del municipi. Posteriorment, van compartir l’experiència, la van documentar en una exposició al passadís del centre, i van fer un dossier amb fotografies i informació per ensenyar a les seves famílies.
La voluntària responsable d’Òmnium Pla de Montserrat, Maria Rocaspana, apunta que “el projecte ha tingut una menció especial, és a dir, de tots els treballs presentats, la comissió ha valorat aquells que tenen un tret distintiu o que s’adeqüen de manera especial als criteris del premi. En aquest cas, s’ha valorat la diversitat, el coneixement del poble i l’aprenentatge en català”.
Reproductor d'àudioMaria Rocaspana, voluntària responsable Òmnium Pla Montserrat
A banda del Vicente Aleixandre, “aquest curs també han participat al Sambori tres centres educatius més de Martorell. L’Escola José Echegaray ha presentat el projecte de donació de sang que fan al centre i el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME), l’Institut Pompeu Fabra l’acció de poemes escrits als aparadors de botigues del poble, i La Mercè un treball sobre l’ONG Mans Mercedàries i diversos balls musicals”.
“Del Pla de Montserrat també hi han participat l’Escola El Puig d’Esparreguera amb històries per somiar, l’Institut Daniel Blanxart d’Olesa poemes a partir de diverses imatges, l’Escola Mansuet de Collbató una mirada cap al món i l’Escola Josefina Ibáñez d’Abrera ha treballat els sentiments”, indica Rocaspana.
Reproductor d'àudioMaria Rocaspana, voluntària responsable Òmnium Pla Montserrat
El Sambori “és un premi literari adreçat als centres educatius amb la idea que presentin un projecte, on hi participin diversos grups d’alumnes, que estigui fet en català i de temàtica lliure. Es fa per incentivar la diversitat i les creacions culturals a l’aula”, explica la responsable d’Òmnium Cultural Pla de Montserrat.
Reproductor d'àudioMaria Rocaspana, voluntària responsable Òmnium Pla Montserrat
El guardó “vol fomentar l’emancipació cultural, el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana, defensant la cultura com una eina de transformació social generadora d’oportunitats educatives”.
Hi pot participar alumnat que cursi educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà en centres educatius del Principat, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer durant el curs 2022-2023.
El passat 12 de maig l’Escorxador d’Olesa de Montserrat va acollir l’acte de reconeixement dels participants del Pla de Montserrat, i el 19 de maig es va fer la Festa Sambori d’àmbit nacional a la Fira de Cornellà de Llobregat. Ambdós actes volien homenatjar els escolars i posar en valor el temps i l’esforç que han dedicat a les creacions col·lectives. És l’acte de culminació del Sambori.