Més d’un miler d’espectadors ha assistit als espectacles de la 18a edició de ‘La Màgia del Nadal’. Entre el 27 de desembre i el 4 de gener, la Regidoria de Cultura va programar sis representacions amb diversos mags i il·lusionistes que, un any més, van omplir de trucs, fantasia, emoció, intriga i humor l’escenari d’El Progrés.
Els espectacles de màgia són un dels pals de paller de les activitats nadalenques a Martorell. Des de fa 18 anys, mags de renom i d’altres d’emergents despleguen les seves funcions gratuïtes adaptades als més petits, combinant efectes visuals, aparicions misterioses i números interactius que, any rere any, fan que els petits es converteixin en protagonistes de la funció.
Amb ‘La Màgia del Nadal’ no només es busca entretenir la quitxalla, sinó també fomentar valors i el seu desenvolupament personal. Veure espectacles de màgia els ofereix molt més que diversió, ja que és una experiència educativa que pot estimular la creativitat i la imaginació. Els nens i nenes s’endinsen en un món ple de possibilitats, on la curiositat els motiva a reflexionar, a fer-se preguntes i a buscar respostes, a més de cultivar-los l’atenció i la concentració.
“Com cada any, els més menuts han pogut gaudir de les diferents propostes de màgia que hem acollit a El Progrés. Més d’un miler d’espectadors, infants acompanyats dels seus pares o avis, han gaudir d’aquestes tardes que hem programat perquè, al marge de les activitats escolars i en el temps d’oci, poguessin veure aquestes propostes que ja són tradició dins la programació de Nadal de Martorell”, ha expressat el regidor de Cultura, Sergi Corral.
Sergi Corral, regidor de Cultura
David el Mag va ser estrenar les actuacions el 27 de desembre amb Viu la Màgia del Nadal, que va aplegar 180 espectadors. El mag mataroní fincat a Torroella de Montgrí ens va oferir un xou dinàmic i participatiu, amb l’ajut dels espectadors per fer tornar el Nadal a Martorell. Aparicions i desaparicions, jocs i molta diversió per a tota la família.
Amb 24 anys en actiu, David el Mag va començar de ben jove al taller Magikus i de seguida es va apuntar a l’Associació de Mags de Barcelona. Ara fa prop de 200 espectacles i tallers de màgia a l’any, és un dels fundadors d’Abracadabra, fundació de mags solidaris amb la que porta ja 399 representacions, i ha fet diverses aparicions a programes televisius. A més, és director artístic del Fimag, Festival de Màgia a Torroella de Montgrí.
El 28 de desembre va ser el torn del Capitán Maravilla i El sorprendente Dave Wonderthing, un espectacle de màgia amb vàries disciplines, per a tots els públics, regat d’humor i adreçat a petits i grans. Hi van assistir 229 persones.
El malagueny David Morales i la seva companyia han estat reconegut en diversos certàmens, com ara el 1r premi al Concurs d’artistes de carrer de les Festes de la Mercè 2001 i 2n premi a la Fira de Tàrrega 2002. Capitán Maravilla es va convertir en un habitual dels festivals nacionals del gènere, girant cada temporada per tota mena de programacions i esdeveniments. El 2018 llança El Sorprenente Dave Wonderthing on incorpora disciplines de circ i de màgia amb tocs d’humor, segell de la companyia.
La tercera proposta escènica va tenir lloc el 30 de desembre amb Glow d’Alberpiq, nom artístic d’Albert Picollà Queralt, qui va reunir 213 espectadors. Un espectacle de màgia i llum fluorescent. La llum i les ombres ens van traslladar a l’origen més màgic del teatre en un espectacle de gran format, amb trucs que es podrien veure a Las Vegas, acompanyats d’efectes de llum, fum i foc.
Albertpiq és un jove barceloní resident a Reus que es va interessar per la màgia als sis anys i quan en tenia 10 va fer el seu primer xou amb públic, amb el nom artístic de Mag Albert. Des del febrer de 2015 dirigeix Albertpiq Illusionist, empresa d’arts escèniques dedicada a la producció, distribució i exhibició d’espectacles de màgia musical i visual per a públics infantils i familiars, amb la que fa una mitjana de 150 actuacions anuals.
Giramàgic , companyia formada pel duet Joana Rhein i Miquel Crespi, van presentar el 2 de gener a 138 espectadors Kariguri. Una paraula inventada que s’inspira en un univers taoista zen i que significaria ‘res a mostrar, res a amagar’. Un poema visual que parla del cicle de la vida i de les transformacions de la natura. Una fusió de màgia, de titelles i de moviment, molt divertit i participatiu.
La Joana Rhein va començar trajectòria artística al Brasil fa 20 anys, on va estudiar arts plàstiques, va fer teatre performance i d’aquí va fer el salt al món de la màgia per connectar-la a la poesia, el teatre i el moviment. Va treballar en un circ, en vàries companyies de teatre i fa 15 anys va venir a Catalunya, on va conèixer en Miquel Crespi, actor i director artístic conegut per ser membre de la companyia La Cubana, a més de Las Calígulas i Zootroupe i membre de Pallassos sense Fronteres. Amb ell, va passar a compartir vida sentimental i artística.
Karlus Soler va desembarcar el 3 de gener estrenant Ay, ay, ay per a 174 persones, una combinació de circ, de clown, de màgia i d’humor gestual. Un pallasso de nom Enrico és acomiadat del circ i comença un trajecte en solitari on recorda totes les vivències del circ. Se n’adona que amb la seva solitud pot descobrir que la veritable màgia està al seu cor i que no necessita a ningú per demostrar que ell és un artista de tota la vida.
Soler va començar a principis dels 90 fent màgia pura i dura, és a dir, cartes, monedes, cordes, mocadors…El 2005 va descobrir el món del clown i del pallasso, i els va fusionar amb l’humor gestual, creant xous musicals i sense paraules. El mag ja ha passat per Martorell en un parell d’ocasions amb El Gran Houston i Toillette.
La cloenda de la 18a edició de ‘La Màgia del Nadal’ va anar a càrrec d’Adrián Conde, argentí fincat a Gijón, que va interpretar per a 115 espectadors Check-out, un muntatge de comèdia visual inspirada en el cinema mut, que parla de la importància dels vincles familiars. Tot plegat, acompanyat d’efectes màgics i comèdia visual, sense text i pensat per a tota la família. L’obra ha rebut recentment el premi Oh! Artes Escénicas de Asturias i un premi FETEN.
Conde porta més de 30 anys dedicant-se a la màgia, el teatre, el clown, l’expressió corporal i els malabars. Ha viatjat a 56 països fent espectacles i ha rebut premis de màgia al carrer a Alemanya i a Itàlia.. Als 18 anys es va endinsar en la màgia, un any més tard en els malabars i als 22 en una escola de circ. Amb 24 anys va descobrir el món del clown, una altra manera d’estar en escena, un estat lúdic per sortir a jugar amb el públic, que transita per emocions com el riure, la ira o la tristor.