Millores en les bonificacions municipals per instal·lar sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric

3451
Plaques solars CIES

L’Ajuntament de Martorell ha aprovat noves modificacions a l’hora de bonificar fiscalment els habitatges que introdueixin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a autoconsum. La bonificació, que té una durada de 5 anys, començarà a comptar en l’any fiscal en el que es demani l’ajuda. També s’incrementarà el període de sol·licitud i es simplificarà la documentació a aportar.

La bonificació per instal·lar plaques fotovoltaiques s’aplica sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI) i de manera progressiva durant cinc anys -sent del 50% el primer, del 40% el segon, del 30% el tercer, del 20% el quart i del 10% el cinquè-. Ara, s’introdueix com a novetat que la bonificació començarà a comptar dins l’any fiscal en què es demana -i no a partir de la data d’instal·lació del sistema d’aprofitament energètic, com fins ara-.

Lluís Amat, regidor d’Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior, detallava que la bonificació ateny “els habitatges unifamiliars i els que estan subjectes a la divisió horitzontal” i que la modificació de les condicions és “un canvi important” que beneficia qui la sol·licita.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

L’altra modificació important fa referència a la data de sol·licitud de la bonificació, que es demana a través de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona: “El termini finalitzava el passat 31 de març, però l’hem posposat fins al 31 de desembre”.

Amat explicava que “també hem eliminat algun dels requisits de la documentació i informes per a que la gestió sigui el més ràpida possible”. Es tracta “de ser més àgils i ràpids. Quanta més gent hi pugui entrar, millor”. El regidor afegia que “qualsevol instal·lació feta amb posterioritat a la data de l’1 gener de 2019 tindrà dret també a aquesta bonificació a l’IBI”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Tant el partit de govern -Junts per Martorell- com els quatre que són a l’oposició -PSC, Movem, ERC i C’s- van votar favorablement a la mesura. En l’intercanvi d’opinions, el regidor Xavier Sáez de Cortázar (Movem Martorell) va mostrar-se satisfet amb l’evolució d’una mesura “que ja vam proposar en aquest Ple. Estem molt contents que hi hagi tanta gent que faci sol·licituds per instal·lar plaques i que els processos siguin cada cop més àgils”.

Xavier Sáez, portaveu Movem Martorell

El republicà Víctor de León encoratjava tothom “a sumar-se a aquesta iniciativa” i destacava que la seva formació en donaria en vot favorable “perquè tota política que faciliti la vida als ciutadans serà benvinguda”.

Víctor de León, portaveu ERC

El regidor de Ciutadans, Juan José Pérez, valorava “que l’administració local ajudi la ciutadania en aquests moments durs, de pandèmia, guerres i males gestions. Passen problemes i els hem d’ajudar com puguem”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

El grup del PSC no va intervenir en el debat. El regidor Amat va concloure el punt agraint “la bona entesa mostrada entre tots els partits i l’arribada d’acords amb una certa facilitat, per a que cada cop el servei sigui més ràpid. És el que ens toca fer i el que entre tots intentem fer”.