L’Ajuntament, en el Ple Municipal d’aquest dimarts, va aprovar les modificacions de les línies de subvencions que concedirà enguany per impulsar l’activitat econòmica al municipi. Son cinc ajudes: a la creació d’ocupació; a la formació per fomentar l’ocupació; a la creació i millora de l’activitat econòmica; a la millora de l’accessibilitat universal i a la visibilitat del comerç i la gastronomia local. Les poden demanar tan persones emprenedores com petites empreses amb domicili social, delegació o centre de treball a Martorell.
La regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme, Rosa Cadenas, va apuntar que “bàsicament el que fem ara és introduir un seguit de modificacions per unificar la demanda de les subvencions” i posar “el més fàcil possible que els emprenedors que vulguin crear una activitat econòmica a Martorell puguin acollir-se a alguna d’aquestes línies i ho tinguin més clar a l’hora de presentar-se”.
Reproductor d'àudioRosa Cadenas, regidora Promoció Econòmica
La línia de subvenció 1 ateny a la ‘Creació d’ocupació’, i permet a persones físiques o jurídiques de plantilla no superior a 150 treballadors accedir a una subvenció de 3.000 euros en cas de contractar de manera indefinida a persones desocupades empadronades a Martorell, en situació legal d’atur i inscrites com a demandant al servei local d’ocupació municipal.
A la segona subvenció, la de ‘Formació per fomentar l’ocupació’, es bonifica als mateixos destinataris del punt anterior amb 150 euros -i fins a un topall màxim de 6.500- per cada alumne en situació d’atur que formin en les seves competències professionals o que li’n facin adquirir de noves.
Quant a la línia 3, de ‘Creació i millora de l’activitat econòmica’, se’n poden beneficiar persones físiques o jurídiques -amb plantilla no superior a 10 treballadors- que posin en marxa aquest 2025 una nova activitat econòmica o que millorin l’existent, mantenint-la almenys un any. La quantia de la subvenció pot ser de fins a 1.500 euros.
La quarta línia és la ‘d’Accessibilitat universal’, i premia persones físiques i jurídiques -amb plantilla no superior als 150 treballadors- que aportin solucions a les barreres físiques i per a persones amb discapacitat intel·lectual i cognitiva, auditiva i visual, amb una ajuda de fisn a 3.000 euros per empresa i projecte.
Finalment, la línia 5 -‘Visibilitat del comerç i gastronomia local’-, ateny persones i empreses de Martorell de fins a 10 treballadors que digitalitzin l’establiment, instal·lin ciberseguretat i nous canals de venda, millorin la imatge corporativa, participin en fires i esdeveniments, facin màrqueting digital o duguin a terme despeses per donar visibilitat al comerç i la gastronomia local. L’ajut per a aquesta línia és de fins a 1.500 euros.
Rosa Cadenas explicava que “aquestes subvencions ja fa anys que existeixen, per impulsar les activitats econòmiques a Martorell, sobretot en l’àmbit del comerç”. I afegia que, ara, “algunes són compatibles entre sí, aquelles que no son de la mateixa temàtica”.
Reproductor d'àudioRosa Cadenas, regidora Promoció Econòmica
Ampli consens en l’aprovació del punt
El punt va comptar amb els vots favorables de govern -Junts per Martorell i PSC- així com d’ERC des de l’opocició. Movem, de la seva banda, es va abstenir. Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenible i portaveu del PSC, destacava que “té un impacte positiu i directe en el nostre teixit econòmic local, amb un seguit de línies per promoure una ocupació estable i un suport a l’emprenedoria. Sempre amb criteris i requisits clars i transparents, per arribar a perrsones i projectes que donen vida a Martorell”.
Reproductor d'àudioJavier González, portaveu PSC
Laura Ruiz, de Movem Martorell, discrepava del canvi de criteri en les subvencions: “Ara, obrir un negoci a La Vila tindrà el mateix suport que obrir-lo a la rambla de Les Bòbiles, tot i que la realitat i esforç per a fer-ho és diferent. S’han derogat ajuts específics per a La Vila i no hi estem d’acord”. Ruiz afegia que “la partida ha quedat en 100.000 euros, quan fa dos anys era de 400.000 i l’any passat, de 250.000”.
Reproductor d'àudioLaura Ruiz, portaveu Movem Martorell
Cadenas replicava dient que “hem reduït la partida perquè l’hem ajustada en funció de la demanda, ja que l’any passat no es van demanar moltes de les ajudes. De vegades hi ha gent que no les demana perquè no són els seves necessitats, i nosaltres ens hi anem adaptant”.
Afegia que “tothom té dret a escollir on vol muntar un comerç a Martorell, a qualsevol barri. Tot Martorell ens importa igual” i defensava que “no treiem cap dret a La Vila, l’equiparem perquè hem de potenciar en positiu que és un barri més”.
Reproductor d'àudioRosa Cadenas, regidora Promoció Econòmica
Finalment, ERC va votar a favor de la modificació de les subvencions. El seu portaveu, Soulimane Messaoudi, apuntava que “ens sembla bé que s’unifiquin els criteris i que es mantinguin les cinc línies d’ajuda. Mentre es mantinguin totes cinc, hi votarem a favor”.
Reproductor d'àudioSoulimane Messaoudi, portaveu ERC
Clam comú pel traspàs de Rodalies i en favor del finançament local
Dues mocions van ser aprovades per unanimitat en el Ple. La primera d’elles -presentada pel grup d’ERC, al que s’hi van afegir JxM i PSC- reclama el traspàs del servei de Rodalies, Regionals i Mitjana Distància de Renfe a Catalunya, i per a la millora del transport públic. Un punt que, entre d’altres aspectes, exigeix a l’Estat el traspàs integral de les infraestructures ferroviàries a Catalunya i dels recursos del Pla de Rodalies.
D’altra banda, també va tenir ple consens la moció presentada per Junts per Martorell -a la que s’hi van afegir el PSC i ERC- per demanar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats l’adopció de mesures urgents en matèria de finançament local. Aquestes serien, per exemple, que els ajuntaments puguin aprofitar els romanents de tresoreria i els superàvits pressupostaris per a finançar inversions sostenibles, o que s’actualitzin les entregues a compte de la participació en tributs de l’Estat per a l’any 2025.
