Mònica Usart: “Les festes donen vida i alegria a una ciutat, fan que gaudeixis de la teva vila”

2157
Festa Roser 2017. Cercavila del most
Festa Roser 2017. Cercavila del most

La Festa del Roser ha tingut aquest dissabte el dia central de celebracions amb la recollida i trepitjada de raïm, la cercavila de les colles populars i el pregó, que enguany ha anat a càrrec de Mònica Usart, meteoròloga de RAC1, RAC105 i 8tv. Tocant de prop l’element central del Roser, el vi, la pregonera ha vinculat el raïm amb la seva especialitat, la meteorologia.

Usart ha afirmat que aquests dos conceptes – vi i temps meteorològics – van de la mà, i que aquest últim condiciona notablement el primer. “Les característiques del vi com la consistència o les aromes, les ha acabat donant el temps, perquè el raïm ha hagut de patir una meteorologia que l’ha portat a ser d’aquesta manera. Per tant, gràcies al temps el vi acaba fent un camí o un altre”.

Fidel a l’estil radiofònic al que està acostumada, la pregonera ha comptat també amb ajuda externa a través de diversos talls de veu del pregoner de l’any passat, Genís Sinca, el periodista martorellenc Miquel Sabe, i Cristina Solíes, periodista també del municipi i companya d’Usart als serveis informatius de Rac1, que, amb un toc d’humor, li han donat consells per entendre millor la Festa del Roser i com gaudir-la al màxim.

Festa Roser 2017. Mònica Usart, pregonera
Festa Roser 2017. Mònica Usart, pregonera

Mònica Usart, ha mostrat empatia vers Martorell i les seves festivitats, que ha assegurat li recorden a les de la seva pròpia població, Molins de Rei. “Els pobles que tenim aquests tipus de festes ens entenem molt bé entre nosaltres. Les Festes donen vida i alegria a una ciutat, fa que aturis el teu dia a dia i gaudeixis de la teva vila, de la teva gent, units al voltant d’una taula, bona beguda i bon menjar”.

La pregonera ha acabat la seva intervenció fent el que millor sap fer: una previsió del temps, i ha assegurat a tots els martorellencs i martorellenques que omplien la plaça de la Vila, que durant la resta del cap de setmana no s’esperen pluges i que es podrà gaudir de les festivitats sense haver de mirar cap al cel.

Reproductor d'àudio
Pregó de la Festa del Roser 2017 a càrrec de Mònica Usart

Ceracavila de les colles de la cultura popular

A les 17.30h, s’ha fet l’acte ritual de la recollida de raïm, on molts nens i nenes han ajudat l’alcalde Xavier Fonollosa a omplir un cistell amb ceps de la plaça del Vi. Des d’aquest punt ha arrancat la cercavila del most, on han participat les colles de la cultura popular de Martorell Esbart Dansaire, la Banda Simfònica de Martorell, el Drac Fafum, els Gegants (on s’han pogut veure els nous vestits del Diable i la Velleta i els Capgrossos, que han estat els grans protagonistes de la tarda degut a que cinc de les seves figures (Roser, Joanàs, Petit, Roc i Madrona) han complert 25 anys aquest 2017.

A aquest aniversari els han volgut acompanyar colles de capgrossos d’altres poblacions, com els de Capellades, Ciutat Comtal, o Trinitat Vella, i s’ha estrenat el grup de flabiolaires dels 4 dracs. Un cop arribats a la plaça de la Vila, cada colla ha actuat davant el balcó de l’Ajuntament al centre de la plaça, i després del pregó, tots els participants de la cercavila han fet una ballada final conjunta que ha precedit la trepitjada popular de raïm per part de molts nens i nenes que s’havien reunit a la plaça de l’Ajuntament.

El correfoc i Rumbafest enceten el cap de setmana

Divendres a la nit van tenir lloc dos dels plats forts d’aquesta Festa del Roser 2017 per precedir el dia central de les festivitats. A dos quarts de deu, la Colla de Diables de Martorell van actuar en el seu orrefoc ja tradicional pels carrers de la Vila, ben acompanyats per la Martukada. Al pàrquing del vapor, els grups de rumba Tupica Terratombats van engegar la festa rumbera d’aquesta edició del Roser. La nit va acabar amb la punxada del DJ Tomàs Sánchez, tercer classificat al Concurs de DJs de Ràdio Martorell 2017.