Movem vol reactivar els “barris oblidats” reforçant comerç i equipaments municipals

1346
Míting Movem Martorell plaça Germana Sant Ramon. Àngels Cardona, número 2

Nou acte de campanya electoral de Movem Martorell, que en aquests comicis municipals es presenta en coalició amb Podem. Ha estat aquesta tarda a la plaça de la Germana Sant Ramon on la candidata Laura Ruiz, la número 2 Àngels Cardona i el número 13 Ricard Sánchez han parlat de reactivar els “barris oblidats” de Martorell. Proposen traslladar Promoció Econòmica a La Vila, crear una escola d’oficis al Molí Paperer, fer un pla urgent de reactivació comercial, una cooperativa de repartiment a domicili i un cens dels locals buits per conèixer la casuística de cadascun i actuar-hi.

“Ens dol veure com estan ara mateix barris com La Vila, Can Carreras, Pou del Merli i Can Bros, sense comerç, sense vida, quan sabem que hi ha solució”, ha dit la número 1 de Movem, Laura Ruiz. “Només és qüestió d’ordre de prioritats de l’equip de govern. Per a ells, els vots són on hi ha gent i això condemna barris com La Vila, Can Bros, Can Carreres o Pou del Merli”. “Hem de posar fil a l’agulla, tenir voluntat política”. “Ara es destina una quantitat demencial de diners en via pública, quan a vegades no és necessari”.

Reproductor d'àudio
Laura Ruiz, candidata Movem Martorell

Ruiz ha alertat que el nou barri de La Sínia durà més de 3.000 persones a Martorell sense haver reforçat els serveis públics actuals, com ara l’Hospital. “Fa vint anys ja plantejàvem que era necessari un nou hospital, si aleshores haguéssim posat la primera pedra ara tindríem un hospital públic, precisament a La Sínia, que era on estava projectat”.

Els barris oblidats, ha explicat Àngels Cardona, “són aquells que s’han quedat perifèrics, on es concentra la història de Martorell”. A Can Carreras tenim dues estacions de tren i ferrocarril, però s’ha anat desertitzant i pràcticament no queden botigues. En comptes de ser un lloc de pas, volem que la gent s’hi pugui quedar, comprar i que sigui el punt on conflueixin tots els mitjans de comunicació. Fer l’estació intermodal i lligar-la amb la xarxa d’autobús”.

Per reactivar Can Carreres, pensen rehabilitar l’antic Molí Paperer, fent una escola d’oficis, per “formar professionals que puguin desenvolupar tasques com la jardineria o ebenisteria…en comptes d’oferir plans d’ocupació de sis mesos. Hem d’oferir eines perquè no esperin un altre pla d’ocupació, no estem fent caritat, que puguin trobar una feina”. També “fer de l’Ateneu un veritable ateneu o centre cívic, i no un bar de copes mal gestionat”.

Reproductor d'àudio
Àngels Cardona, número 2 Movem Martorell

Sobre Pou del Merli, Cardona ha dit que “està lluny, mal comunicat i sense clavegueram. És un barri complex, però el que no es pot fer és mirar sempre cap a una altra banda. Ens agradi o no és Martorell”. I a Can Bros, “fa uns 15 anys hi havia projectat un pla d’habitatges per a gent jove. Ara no volem proposar una cosa tan enorme, sinó fer petites cases taller per a artesans d’enquadernació, de restauració de mobles o vitralls, aprofitant que ja s’estan fent mensualment trobades de brocanters”.

“La Vila no és un altre Martorell. No en tenim dos, ni tres. En tenim un i l’un no viu sense l’altre. El petit ofereix història, cultura, trets diferencials i, amb uns carrer bens arreglats, podria ser el centre del petit comerç. Els barris grans tenen més gent i ofereixen riquesa, intercanvi, més persones de les quals aprendre”, ha seguit Cardona. En aquest sentit, proposen traslladar Promoció Econòmica a La Vila, als terrenys de titularitat municipal que hi ha al costat de l’Ajuntament. “Hi vindria molta gent, podrien comprar, fer un cafè i trepitjar el barri”. I el Molí Fariner, actual seu de Promoció Econòmica, voldrien que es convertís en un centre d’interpretació natural i del cicle de l’aigua, aprofitant la seva proximitat al riu i la natura.

Reproductor d'àudio
Àngels Cardona, número 2 Movem Martorell

Cardona ha tancat dient que “tenim una oportunitat per fer millores, per treballar per la igualtat, el coneixement, la participació, el respecte, la justícia social, el suport, la reflexió i la corresponsabilitat. Que els ciutadans no esdevinguin subjectes passius sinó actius”. I ha agraït a la candidata Laura Ruiz “la feina, la valentia, la sinceritat, la força i la solidaritat. Ets sens dubte la millor candidata. Tu no canviaries les sigles del teu grup per un grapat de vots. Som Movem i ens diem Movem. Sempre està lluitant, des del carrer, per la justícia social”.

Els indicadors que marquen que un barri està oblidat, ha apuntat Ricard Sánchez, són el comerç i la vida social. Com a exemple, ha parlat de “La Vila on, tret del carrer Francesc Santacana, no hi ha comerç” i de Can Carreras “on no podem comprar ni les primeres necessitats com ara pa, oli, carn o productes d’higiene”. “Poder comprar al barri significa que no hem d’agafar el cotxe, que podem adquirir productes de proximitat i que l’atenció és més propera. Es genera economia al voltat, més ocupació i això fa que la gent no marxi”. “Si hi ha vida als barris, també són més segurs, i es crea sentiment de barri, que la gent se’l senti propi i a gust”.

La voluntat de Movem “és posar la botiga al centre fent un pla urgent de reactivació del comerç local, treballant amb les associacions de botiguers, amb els tècnics de l’Ajuntament, que són els experts, perquè els comerciants puguin tenir formació, assessorament i facilitats en les noves tecnologies”, ha detallat. A més, “crear una cooperativa de repartiment a domicili, amb condicions laborals dignes i vehicles no contaminants. Fer un cens de locals buits, per veure què hi ha al darrera, què és necessari, què cal a cada barri. Els eixos comercials no poden tenir locals buits. També limitar les concessions de llicències de grans cadenes de supermercats”.

Reproductor d'àudio
Ricard Sánchez, número 13 Movem Martorell

Movem Martorell farà demà diumenge, 21 de maig, a les 12.00h, un altre míting de campanya a la plaça Onze de Setembre. Hi parlaran de comerç de proximitat amb les intervencions de la candidata Laura Ruiz, Glòria Cruz i Sergio Rodríguez.