‘Mundos Invisibles’, l’espectre autista explicat per una mare neurocientífica

1403
'Mundos invisibles'
'Mundos invisibles'

La neurocientífica Maria J. Portella ha presentat el seu llibre Mundos Invisibles, una obra que tracta l’autisme des de la visió d’una professional de la Psicologia, que també és mare d’una persona amb Síndrome d’Asperger. La presentació ha tingut lloc aquest dissabte a la sala polivalent de la Biblioteca Martorell.

La Síndrome d’Asperger és un trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD) caracteritzat, igual que altres formes d’autisme, per importants dificultats en la interacció social i la comunicació no verbal, juntament amb els interessos limitats i conductes repetitives.

Tal com explica Portella, l’autisme té la particularitat que els que el pateixen perceben d’una altra manera les coses i les normes socials, una característica que provoca que els afectats i la resta de la societat no parlin el mateix idioma. Aquest tret va ser un dels motius principals perquè la neurocientífica titulés el seu llibre Mundos Invisibles, ja que afirma que “la resta de la societat no som prou capaços d’integrar-los i des de la nostra perspectiva no sabem entendre la seva manera de veure el món”.

Maria J. Portella, neurocientífica

L’objectiu principal d’aquesta obra és donar a conèixer l’autisme. Quan al 2015 el seu fill va ser diagnosticat amb el Síndrome d’Asperger, va ser un xoc per a l’autora, ja que inicialment no entenia com, dedicant-se de manera professional a la neurociència, no va saber detectar que el seu familiar patís aquesta síndrome.

A partir d’aquí, va començar a investigar sobre la matèria i a escriure tot el que anava aprenent sobre l’Asperger, adonant-se que malgrat que tots els coneixements existien, no arribaven a la gent. Va ser en aquest moment que Portella va decidir publicar un llibre amb tota la informació recollida durant mesos d’aprofundiment. Mundos Invisibles és una “combinació entre una perspectiva professional unida a una experiència personal de qui observa una persona amb autisme”.

Maria J. Portella, neurocientífica