Museus de Martorell i el CEM se sumen aquest cap de setmana a les Jornades Europees de Patrimoni

1580
Exposició itinerant “Ossos. Un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física”
Exposició itinerant “Ossos. Un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física”

Museus de Martorell i el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) se sumen a les Jornades Europees de Patrimoni, impulsades l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Diumenge, 13 d’octubre, a les 12.00h, el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna acollirà la xerrada ‘Què ens expliquen els ossos? Què ens expliquen els cementiris de Martorell?’, en el marc de l’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física.

La xerrada anirà a càrrec d’Eulàlia Subirà, doctora en Biologia Humana i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Alfred Mauri, doctor en Història Medieval i vicepresident del CEM. Els assistents aprofundiran en com l’antropologia física esdevé una font clau per a la recerca històrica i quines són les aportacions de l’arqueologia en l’estudi de cementiris o necròpolis de Martorell, amb una atenció especial en els jaciments de Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida.

La conferència ‘Què ens expliquen els ossos? Què ens expliquen els cementiris de Martorell?’ va lligada a l’exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

El vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs, Alfred Mauri, comenta que aquesta exposició “ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VII i XV, a través dels objectes exposats”. La mostra explica “com vivien i morien els nostres avantpassats i aprofundeix en diferents aspectes de la seva vida a partir de l’antropologia física, la ciència que estudia les restes òssies, i de la paleopatologia, la ciència que estudia les malalties que van patir en el passat”.

Des del CEM s’ha complementat la mostra amb un audiovisual sobre les necròpolis conegudes a Martorell entre els segles VI i XVIII, una projecció dels treballs d’excavació arqueològica Sant Genís i Santa Margarida, i un interactiu que ens permet conèixer en detall la necròpolis del jaciment arqueològic de Santa Margarida en totes les seves fases.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

L’exposició està oberta fins al 10 de novembre i l’horari de visita és dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, dissabtes i diumenges, de 12.00 a 14.00h.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren arreu els dies 11, 12 i 13 d’octubre amb un seguit d’activitats gratuïtes per a tots els públics. Tenen per objectiu aconseguir la implicació social per a la salvaguarda i valoració del patrimoni a través de diferents activitats sobre el terreny, com ara visites guiades, portes obertes, conferències, concerts, tallers i rutes, entre d’altres.

Les Jornades estan promogudes per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, com una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural.