Museus de Martorell obre el refugi antiaeri de la plaça de la Vila aquest cap de setmana

946

Aquest cap de setmana es podrà visitar el refugi antiaeri situat a la plaça de la Vila i que es va construir fa 77 anys per protegir a la població de Martorell davant d’un atac aeri mesos durant la Guerra Civil espanyola, el segle passat. La visita, que promou Museus de Martorell, també la faran més de dos-cents estudiants de Secundària dels centres escolars del municipi. Tot i que la visita es feia coincidir amb la Fira de Primavera s’ha avançat perquè el diumenge de Fira desfilaran els castellers de Vilafranca a la plaça de la Vila.

Els bombardejos de l’aviació franquista sobre Barcelona i als nusos ferroviaris i, especialment, els tretze raids aeris que va patir Barcelona entre el 16 i el 18 de març de 1938 van provocar la construcció d’una infraestructura necessària per a la protecció de la població civil davant d’un atac aeri. L’11 de juliol de 1938 es va començar a construir un refugi aprofitant les mines i les grutes que tenien la majoria de cases.

De 35 metres de llargada

La regidora de Comerç, Turisme i Patrimoni Històric, Maria Hinojo, explica que “actualment es pot veure una petita extensió del que era el refugi original. Hi ha un passadís que arribava fins a la mitat del carrer de Santacana i es comunicava amb la majoria de cases de la plaça perquè la gent de Martorell s’amagués durant la Guerra Civil”.

Del refugi antiaeri es conserven actualment uns 35 metres de llargada. Fa 1,20 metres d’amplada i entre 1,80 i 2 metres d’alçada per la part central es troba a una profunditat màxima d’uns 8 metres i s’hi accedeix per 27 graons. Està excavat a l’argila, les seves parets es troben reobertes de maons relligats amb petites dosis de ciment, la coberta és volta de canó i el sòl de terra endurida.

L’any 1990, a conseqüència de les obres de remodelació de la plaça de la Vila, es va localitzar el refugi antiaeri i, atès al seu bon estat de conservació, es va decidir habilitar-ne l’accés per a la visita.

Visites escolars

Dijous i divendres el refugi antiaeri s’obrirà per a més de dos-cents estudiants de Secundària del col·legi La Mercè, els instituts Pompeu Fabra i Joan Oró i el CEE El Pontarró. Els matins es faran un seguit de visites guiades on els estudiants podran trepitjar el refugi. Hinojo apunta que “des de l’Ajuntament vam fer una proposta als centres escolars de Batxillerat per conèixer in situ el refugi antiaeri que hi havia durant la Guerra Civil espanyola. Considerem que és bo que els escolars coneguin la història”.

El refugi estarà obert al públic el divendres 17 d’abril, de 17 a 20h; dissabte 18, d’11 a 14h i de 17 a 20h i diumenge 19, d’11 a 14h. Habitualment el refugi s’obria coïncidint amb la Fira de Primavera però aquest any s’ha avançat degut a que el diumenge de Fira s’haurà d’habilitar l’accés del refugi per a l’actuació dels Castellers de Vilafranca, a la plaça de la Vila.