Dimecres vinent, dia 17 de juny, el Banc de Sang i Teixits tornarà a Martorell per fer una campanya de donació de sang. El lloc escollit serà El Círcol, Centre de Serveis a les Entitats, de 10.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00h. Les persones que vulguin assistir-hi hauran de demanar cita prèvia al web www.donarsang.gencat.cat.
El Banc de Sang torna a Martorell després de la visita de l’1 al 3 de maig al Centre Cultural, que va aplegar uns 200 donants. Per apuntar-s’hi cal tenir més de 18 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se en bon estat de salut. En cas d’haver patit la COVID-19, cal esperar un mes per poder donar. El personal extremarà les mesures d’higiene i seguretat facilitant mascaretes i gel hidroalcohòlic als donants, desinfectant les lliteres entre cada donació, canviant-se de guants en cada extracció i usant mascaretes i vestits especials.
Durant la pandèmia, 52.000 persones han donat sang, 3.600 plasma i 220 plaquetes a Catalunya. Prop de 56.000 persones “que han fet possible que tothom qui estava ingressat rebés la sang necessària, entre ells, 8.000 pacients de la COVID-19”, destaca Manel Gastó, del Departament de Comunicació del Banc.
Reproductor d'àudioManel Gastó, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits
Gastó afegeix que “tot i les excel·lents xifres, als hospitals continuen havent-hi ingressats que necessiten sang o components sanguinis. A Catalunya cada dia calen entre 800 i 1.000 donacions”.
Reproductor d'àudioManel Gastó, responsable de comunicació del Banc de Sang i Teixits
Aquest diumenge és el Dia Mundial del Donant de Sang
L’Organització Mundial de la Salut celebra el 14 de juny el Dia Mundial del Donant de Sang per sensibilitzar sobre la necessitat de sang de forma regular. Per això, el lema de la campanya de l’edició d’enguany és “La sang segura salva vides”. L’objectiu de l’entitat és posar en valor la contribució que el donant pot realitzar per millorar la salut de les altres persones, com s’ha vist durant la pandèmia.
Al món cada dia es fan més de 300.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i unes 5.000 a tot l’Estat. Catalunya ja fa anys que és autosuficient en sang, amb 250.000 donacions l’any, si bé en determinades èpoques com l’estiu, les donacions baixen pel canvi d’hàbits. Tot i així, una de cada cinc persones necessitaran sang o derivats al llarg de la vida.
Destinació de la sang provinent de les donacions
De forma general, la meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia. I en molts d’aquests tractaments, també calen plaquetes perquè la quimioteràpia les destrueix. Un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents i, en aquests casos, és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.
La resta de les donacions es destinen a intervencions quirúrgiques i trasplantaments, un àmbit al qual s’hi dedica el 10% de les donacions i també als usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, que suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.