Obre ‘100 anys a l’avantguarda de la restauració monumental’ sobre el patrimoni

956

La regidora de Patrimoni Cultural i Turisme, Maria Hinojo, la regidora de Cultura, Cristina Dalmau, i el regidor responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Lluís Esteve, han inaugurat aquest divendres l’exposició 100 anys a l’avantguarda de la restauració monumental. SCCM / SPAL /1914-2014 al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. La mostra posa en valor la tasca feta fins ara pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM) i el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).

L’any 1914, Enric Prat de la Riba, com a president de la Mancomunitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, va prendre una decisió sense precedents que marcaria una fita en la història de la protecció del patrimoni arquitectònic en l’àmbit de l’Estat espanyol: la creació del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM).

D’aquesta manera, i amb unes intencions programàtiques que s’emmarcaven plenament en l’esperit i la lletra del renovador moviment noucentista, l’Administració pública es responsabilitzava d’una tasca que donaria al llarg de tot un segle els seus fruits culturals i socials.

El cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, Joan Closa, ha explicat que “l’exposició ensenya la trajectòria d’aquest Servei centenari, actualment anomenat Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que sempre ha estat a l’avantguarda del debat tècnic, científic i legal en matèria de conservació, catalogació i restauració monumental, i que ha creat en les darreres dècades un mètode específic, el denominat Mètode SCCM, divulgat i emulat al país i a l’estranger”.

La mostra permet conèixer els prop de sis-cents monuments i edificacions d’arreu de les comarques de Barcelona –i també, fins la Guerra Civil, de tot l’àmbit del Principat, País Valencià i Illes Balears- que ambdós serveis s’han encarregat de restaurar durant aquests darrers cent anys. “Alhora, la metodologia emprada per l’equip de professionals per a fer-ho possible i una de les maquetes del Pont del Diable i del Pont Romà, els dos monuments en els que han treballat a Martorell l’SPAL i el SCCM”, ha afegit Closa.

L’exposició gratuïta i es pot visitar a La Caserna (passeig del Quarter, 9) fins el 14 de juny, tots els dijous i divendres de 18.00 a 20.00h, i els dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h.