Ocularis i General Òptica recapten fons per formar professionals en salut visual al Senegal

1119
Foto: Ocularis

Ocularis i els establiments de General Òptica impulsen una campanya per recaptar fons per al projecte de formació de professionals en salut ocular que l’ONG martorellenca desenvolupa al Senegal. A través del ‘L’arrodoniment solidari’, els clients de General Òptica poden afegir uns cèntims a la seva compra i contribuir amb aquesta causa solidària.

Ocularis és una ONG dedicada a formar especialistes en salut visual als països d’ingressos baixos, crear cursos oficials en cooperació amb administracions i universitats africanes, perquè arribin a prescindir a llarg termini d’ajudes externes.

Els seus objectius són formar nous estudiants de totes dues llicenciatures d’Òptica i Optometria a la Facultat de Medicina de la Universitat de Cheikh mitjançant formacions pràctiques impartides localment a la facultat i a l’Hospital Infantil de Diamniadio.

Amb aquest projecte, 94 professionals de l’òptica-optometria i oftalmologia seran capacitats i permetran que més de 100.000 persones siguin visitades i tractades.

El 43% de la població del Senegal és menor de 14 anys. Amb només 7 optometristes per milió d’habitants i 25 òptics en total, moltes patologies visuals es queden sense tractar durant la infantesa i es converteixen en pèrdues de visió definitives. Per això, totes les formacions d’Ocularis, fins i tot les d’àmbit general, remarquen l’atenció pediàtrica.

“Ocularis es dedica a formar professionals en salut visual a diferents països africans, especialment al Senegal i Moçambic, perquè són països on hi ha escassos professionals de salut visual que estiguin formats. Per tant, les poblacions romanen desateses. Aquesta campanya en concret ens ajudarà a finançar formacions en optometria a Thiès, la segona població del Senegal, al costat de Dakar, la capital”, diu Cecile Dubois, responsable de Comunicació d’Ocularis.

L’ONG fa més de 10 anys que treballa al Senegal. “Vam començar amb la formació d’oftalmòlegs pediàtrics i, fa un parell d’anys, vam començar a formar especialistes en optometria i òptica amb la Universitat de Cheikh. Sempre treballem en col·laboració amb universitats, ja que considerem que si treballem en cooperació internacional, primer hem de sentir les necessitats del país on intervindrem i crear convenis amb ells sobre com els podem ajudar”.

Segons Dubois, “cal crear les infraestructures que permetin que, algun dia, nosaltres puguem marxar perquè ells ja tindran les condicions per ser autosuficients. És el que estem fent ara mateix amb la Universitat de Cheikh amb dues llicenciatures, una en optometria i l’altra en òptica, i formant, no només els seus estudiants en aquestes matèries, sinó els futurs docents d’aquestes llicenciatures perquè algun dia no sigui necessari que hi anem i que ells tinguin la capacitat de formar el seu personal sanitari”.

En l’actualitat, estan formant entre dos o tres docents cada any. “Són processos molt llargs, tenint en compte que han d’assolir molta seguretat en disciplines on la pràctica és essencial. Ens desplacem al Senegal i fem les visites als pacients amb ells, formem els estudiants de les llicenciatures alhora que consolidem els coneixements dels futurs docents. Calculem que a Cheick formarem especialistes durant uns cinc o sis anys més, sempre amb l’efectivitat de mantenir el contacte permanent amb els estudiants i sentir les seves necessitats”, remarca Dubois.

“Necessitem donacions per poder finançar tots els viatges formatius que hi fem, ja que els hi estem ensenyant disciplines relativament complexes i és un procés llarg. Revisar tots els continguts de les llicenciatures amb els estudiants, insistir en els punts més rellevants, visitar pacients i aprofitar els viatges formatius per atendre’ls, però també per desplaçar-nos a orfenats i escoles als barris més desafavorits”.

“Si necessiteu ulleres, que sol passar al setembre amb la tornada a l’escola i les revisions oculars, podeu acudir a una botiga de General Òptica i en el moment d’efectuar el pagament, arrodonir l’import de la compra i així donar suport al nostre projecte al Senegal. També podeu ajudar visitant la nostra pàgina web, on ens podreu conèixer millor i fer una donació, seguir-nos en les xarxes socials i parlar de nosaltres perquè la gent ens conegui i tingui confiança en la nostra entitat”, aclareix la responsable de Comunicació d’Ocularis.