Òmnium celebra els 60 anys voltant pel territori i visitant Martorell

301
Acte 'Òmnium en ruta. Fem-nos lliures'

Òmnium Cultural va celebrar dilluns un acte festiu i reivindicatiu a Martorell dins la campanya ‘Òmnium en ruta: fem-nos lliures!‘, en motiu del 60è aniversari de l’entitat. La plaça de les Cultures va acollir parlaments, concert, espectacle infantil i exposició commemorativa. Van intervenir la membre de junta d’Òmnium Montse Ortiz; el director del grup cooperatiu cultural SOM, Oriol Soler, i la política, activista i professora Ramona Barrufet, sota la moderació de Domènec Hernández, membre d’Òmnium Pla de Montserrat.

Els participants van posar sobre la taula les línies mestres d’Òmnium, d’impulsar un gran acord de la societat civil per l’amnistia dels presos del procés i el dret a l’autodeterminació, amb el punt de mira a Estrasburg: “Treballem per convertir el recurs sobre Jordi Cuixart en una causa europea pels drets fonamentals”, destacava Ortiz. Pel que fa a la llengua i la cultura, s’ha marcat crear un gran ‘hub’ de la producció audiovisual, un pla estratègic de millora de la llengua a les plataformes i promoció de l’art català a les escoles.

Des de l’entitat es considera que “la repressió continua, més enllà dels moments d’empresonar Jordi Cuixart per organitzar una manifestació pacífica i presidir una entitat cultural, de segrestar una revista per portar un domàs amb la paraula ‘Democràcia’ o d’escorcollar la nostra seu durant més de 12 hores”, afirma Ortiz. “Una repressió que pretén silenciar i atemorir, però que l’únic que ha aconseguit és que Òmnium sigui l’organització cívico-social més important d’Europa, arribant als 190.000 socis”.

Montse Ortiz, membre d'Òmnium Cultural

A l’acte es va esmentar que “hi ha prop de 3.300 persones processades i que són víctimes de la repressió”. Una d’elles és Oriol Soler, investigat per l’operació Vólkhov i per la seva suposada participació al Tsunami Democràtic. Soler va defensar-se de les acusacions: “No hi tinc vinculació de cap tipus ni amb cap suposat cas de corrupció, però la Guàrdia Civil em va vincular amb els russos per poder entrar a casa de la meva família a regirar i buscar documents i informació. Fins i tot el fiscal de l’Audiència Nacional va renyar fa uns mesos els jutges i la Guàrdia Civil per haver entrat impunement a casa meva”.

Oriol Soler, director del grup SOM

També està pendent de sentència Ramona Barrufet, encausada i jutjada ara fa un any per votar a favor de la tramitació de la Llei del Referèndum, el setembre de 2017, quan era membre de la mesa del Parlament. Barrufet explicava que “l’únic que vam fer va ser intentar seguir el que ens havia encomanat la gent: que comencessim aquest procés. Aquí els polítics sí que vam complir el programa i el mandat democràtic encomanat pel poble, sempre dins la legalitat i buscant l’escletxa per tirar endavant el referèndum”.

Ramona Barrufet, política i sindicalista

L’acte va començar amb l’actuació infantil ‘Les dones i el circ’ de la Cia. Teatre sobre rodes, i va continuar amb l’actuació musical de Pere Miró i Xavi Torres. Tot plegat es va acompanyar d’una exposició de plafons sobre els 60 anys d’Òmnium, que fan un recorregut per la història de l’entitat, repassen esdeveniments històrics, campanyes impulsades, manifestacions i els prop de quatre anys d’empresonament de Jordi Cuixart, entre d’altres.