Òmnium organitza el col·loqui ‘Amnistia. Fem-nos Lliures’ al Centre Cultural

281

Marina Gallés, secretària de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, i Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, han participat aquest dijous del col·loqui ‘Amnistia. Fem-nos lliures’, organitzat per Òmnium Cultural Pla de Montserrat. L’acte ha tingut lloc al Centre Cultural, moderat per la periodista martorellenca i consultora de comunicació, Míriam Riera.

El col·loqui s’ha emmarcat dins la campanya ‘Fem-nos lliures’ d’Òmnium Cultural a favor del dret de l’amnistia per als presos polítics i els encausats pel procés independentista i del dret a l’autodeterminació per decidir el futur de Catalunya.

L’entitat demana que s’anul·lin totes les causes obertes arran de la “judicialització” del procés sobiranista i que el conflicte torni al terreny de la política. Reclama la renúncia de les vies d’excepcionalitat jurídica i processal que posin fi a tot tipus de “repressió” política. També demana l’amnistia “per a totes les persones perseguides judicialment”, i l’obertura d’un procés de negociació.

Marina Gallés ha afirmat que ”la repressió no ens pot afectar, l’hem de fer servir com a palanca. Tenim clar que ningú ens canviarà les nostres conviccions i des d’Òmnium Cultural seguirem fent llengua, cultura i país. I ara ens toca afegir drets civils i polítics, reclamar democràcia i seguir reivindicant el dret a l’autodeterminació fins que puguem viure en llibertat”.

Marina Gallés, secretària de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural

“La diferència entre l’indult i l’amnistia és que l’indult no esborra el delicte. No crec que al nostre president, Jordi Cuixart, se l’hagi de perdonar de res per exercir un dret. Seguirem apostant per l’amnistia, que ens porta a la solució global, al terreny de la política i a exercir el dret a l’autodeterminació”.

Marina Gallés, secretària de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural

L’exconseller Tresserras ha opinat que “mentre les esquerres espanyoles no gosin fer un replantejament diferent, mentre hi hagi la concepció d’una Espanya monolítica i uniforme, que en bona part té l’arrel en el franquisme, serà molt difícil canviar les coses, perquè cada cop que el govern espanyol estigui disposat a negociar rebrà una pressió bestial”.

Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació

“Perquè hi hagi amnistia l’Estat ha d’assumir que s’ha equivocat. I això només serà possible si una part substancial de l’Estat assumeix que en qualsevol hipòtesi d’estat-nació espanyola de futur no hi cap que hi hagi una comunitat sencera de milions de persones que formi part d’Espanya en contra de la voluntat majoria de la gent”.

Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació

“Hem de fer valer l’amnistia en l’argumentació cultural. Hem de guanyar la batalla de les idees a Espanya i tenir més aliances. Necessitem els bascos, l’esquerra sobiranista andalusa o gallega. Hem de construir un discurs prou potent per erosionar l’hegemonia de la dreta”. “Hem de veure el que els representants de l’altra part es poden veure amb cor de fer sense que allò per ells sigui un suïcidi polític”, ha incidit.

Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació

A través de la campanya ‘Fem-nos lliures’, Òmnium Cultural vol impulsar un acord de la societat civil contra la repressió, i a favor de l’amnistia i l’autodeterminació. Tornar als carrers per reclamar els drets, la llibertat i per denunciar els poders de l’Estat. Treballaran per seguir generant grans consensos que permetin avançar cap a una estratègia que culmini el procés d’autodeterminació, que compti amb el suport de partits, institucions, ciutadania organitzada, els presos polítics i l’exili.

Entre d’altres accions, també volen crear l’Escola Guillem Agulló de formació en democràcia, drets civils i desobediència. I enfortir la presència d’Òmnium a Europa, ampliant la seva campanya a l’exterior.