Oriol Malet posa color a Dostoievsky l’any del 200è aniversari del seu naixement

748

El martorellenc Oriol Malet ha il·lustrat el conte Un arbre de Nadal i una boda (Comanegra), de Fiodor Dostoievsky, l’any on es compleixen 200 anys del naixement de l’escriptor rus. Acompanyats de la traducció de Marta Nin, els dibuixos completen un volum que s’allunya molt dels contes tradicionals de Nadal i que, de fet, ha estat pensat com a regal per a les festes nadalenques.

Malet va rebre l’encàrrec per part de Comanegra el passat estiu i va gaudir de dos mesos en què va poder donar llibertat a la seva inspiració i en un estil lliure, sense referències de cap tipus. D’aquesta manera, va crear unes il·lustracions que encaixen en l’humor més negre de l’autor rus i que reflecteixen personatges adults, un punt desagradables i que contrasten amb la versió més neutra dels nens.

Un projecte personal adaptat a la història del rus

Malet ha explicat que la llibertat a l’hora de dibuixar i la carta blanca que Comanegra va donar-hi a l’hora de plasmar el seu estil van ser determinants en el resultat final. “Va ser un projecte que em van proposar fer si em venia de gust, i em semblava una idea molt divertida, m’ho vaig prendre com un projecte personal”, confessa.

Oriol Malet, il·lustrador martorellenc

L’editorial Comanegra va pensar en el martorellenc perquè podia encaixar amb l’estil del rus, que ensenyava una societat crua, negra i amb una mirada crítica i desagradable. En Un arbre de Nadal i una boda, les il·lustracions de Malet superen una nova fase i deixen de banda la mirada més amable del seu últim treball, El polsim màgic, de Jordi Cuixart.

Oriol Malet, il·lustrador martorellenc

Comanegra i el martorellenc mantenen una relació molt estreta, tant que a banda d’encarregar-li els seus dibuixos per a treballs que ja tenen fet el text, hi han demanat una obra pròpia. Després, entre d’altres, de Mandela i el general i El polsim màgic, ha d’arribar un nou volum des de França, en format de còmic i amb un guió fet pel mateix martorellenc.