Pep Anton Xaus torna al món de la pintura amb l’exposició ‘XAUS, censura del desig’

1140
Pep Anton Xaus

El pintor martorellenc Pep Anton Xaus va inaugurar ahir dijous l’exposició XAUS, censura del desig, que suposa el seu retorn al món de la pintura 25 anys després. El Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis va acollir una cinquantena de persones que van voler acompanyar l’artista en aquesta cita. Hi van assistir el regidor de Cultura, Andreu González, i la regidora de Benestar Social i Gent Gran i responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cristina Dalmau.

Els eixos principals de la mostra són l’autoretrat i la nuesa, “dos temes arriscats”, segons l’autor, que es relacionen amb el títol de l’exposició: censura del desig. Xaus considera que “el desig és el que mou la major part de les coses del món i la censura n’és el dany col·lateral”. Amb tot, el pintor reconeix haver escollit un “repte potent” per tornar a endinsar-se en la seva passió.

Pep Anton Xaus, pintor

L’estil de les obres que hi ha ara exposades al Muxart s’allunya de l’estil que seguia el pintor abans d’aturar la seva carrera artística, ara fa uns 25 anys. “Tenia referents similars, però el resultat era diferent, la meva pintura era més intimista i simbòlica”, ha explicat Xaus. Ara, en canvi, ha volgut tractar “temes complexos” per fer un art més “potent i, fins i tot, feridor”.

Els referents artístics de Xaus són diversos, i van des de l’art romànic dels segles X i XI fins al pop art nord-americà. Per a ell, aquests corrents tenen molts aspectes en comú, com la proximitat al món de la publicitat o l’eficàcia del missatge. És per això que el pintor martorellenc fa servir “pocs colors, però molt radicals”.

Pep Anton Xaus, pintor

El primer catàleg d’una exposició

El regidor de Cultura, Andreu González, va anunciar a l’acte d’inauguració una gran novetat: per primer cop, l’Ajuntament ha creat un catàleg amb els quadres d’una exposició. La idea és mantenir aquesta iniciativa i repetir-la amb aquelles exposicions que puguin ser recollides en un catàleg.

A banda, el regidor va destacar la qualitat de les obres de Xaus, “que denoten la petja d’autors molt diversos, des de clàssics com Velázquez i Sorolla fins a autors més moderns, com Lucian Freud”.

Andreu González, regidor de Cultura

Junt amb l’exposició ¡Cuba va! Dialogando con músicos cubanos, la de Pep Anton Xaus és una de les mostres que acompanyen el PAS 2019. En aquest cas, la vinculació amb el festival té a veure amb el procés de creació, ja que Xaus escolta música mentre pinta els seus quadres.

XAUS, censura del desig es podrà veure al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis fins al 15 de setembre. L’horari de visita és dijous i divendres de 17.30 a 20.30h, i dissabtes, diumenges i festius de 10.30 a 14.00h, excepte el 17 d’agost i l’1 de setembre, que romandrà tancada al públic.