Pere Bel: “Els Tres Tombs són un museu en moviment, fem cultura viva”

962
Tres Tombs 2022
Tres Tombs 2022

La 375a edició de la Festa dels Tres Tombs i Sant Antoni Abat ha arribat aquest vespre al seu equador amb la lectura del pregó des del balcó de l’Ajuntament de Martorell, l’encesa de les atxes, l’espectacle de foc que ha ofert la Colla dels Diables de Martorell i la ballada de sardanes. Pere Bel, el pregoner d’enguany, ha reivindicat la festa i ha cridat a mantenir-la viva i a estendre-la als més joves i als nouvinguts en el discurs que ha llegit i en què ha recordat el seu passat com a president d’Els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell.

La Colla de Diables i Dracs de Martorell ha acompanyat Bel des de la plaça Portal d’Anoia i fins la plaça de l’ajuntament i amb l’espectacle de foc previ al pregó ha fet bullir la plaça. Els dotze anys de mandat (des del 1996 fins al 2008) han estat els protagonistes del pregó, en què Bel, emocionat, també ha tingut unes paraules per als que ja no hi són. “Ens vau deixar massa aviat, companys”, ha dit fent esment de Ramon Rosell, Josep Tomàs, Joan Valls o Salvador Ripoll.

“La meva aportació a l’entitat va ser buscar la manera de promocionar la nostra entitat tant a nivell local com comarcal, obrir l’entitat a tots els martorellencs”, ha explicat Bel sobre els seus primers passos com a president. Tornant al 2022, ha demanat que “ens toca a tots explicar als nouvinguts què són els Tres Tombs, els Amics de Sant Antoni creuen en les tradicions i això ens esperona”.

Els Tres Tombs, en clau martorellenca

La celebració dels Tres Tombs és, per a Bel, “un museu en moviment, en definitiva fem cultura viva”, i creu que l’ànim de lluita dels martorellencs la vesteix d’una manera molt singular.  “L’esperit emprenedor dels martorellencs és un intangible, som gent que ho transmet als fills i als néts i d’aquesta manera aquesta festa s’ha convertit en centenària”.

Bel ha reblat amb un “tots hem de fer pinya”, perquè “hem d’ensenyar a la gent de Martorell i de fora tot el que tenim per explicar, que és molt”. El regidor de Cultura, Andreu González, ha intervingut celebrant els 375 anys de la festa i ha convidat aquells que no són socis de l’entitat a formar-hi part.

El canvi de banderes per part de la Colla de Capgrosos de Martorell als Amics de Sant Antoni Abat de Martorell ha tancat la jornada, tot i que ha seguit a la plaça de la Vila amb el repartiment de tasses del brou de Sant Antoni, una de les novetats d’enguany.

Demà, a les 9.00h, la festa seguirà amb l’esmorzar traginer al local dels Amics de Sant Antoni obrirà el dia, i a partir de les 10.30h començaran a enganxar els carruatges i preparar-los per tal de fer la passada pels carrers de Martorell. Les 12.00h és l’hora prevista perquè els animals i els carros comencin el seu recorregut, que arribarà fins la Rambla de les Bòbiles, i a partir de les 13.00h, faran els Tres Tombs pels carrers Llosellas, Francesc Santacana i la plaça de l’Església i rebran la benedicció per part del mossèn Francesc Tirado.

Podeu escoltar aquí el pregó complet en la retransmissió que ha ofert Ràdio Martorell en diecte.