Martorell Vila, Martorell Central i una vintena d’estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han instal·lat plafons informatius per posar en valor el seu patrimoni arquitectònic. La iniciativa s’emmarca en la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC per millorar la divulgació del patrimoni històric de la companyia i apropar-lo a la ciutadania d’una manera més directa i atractiva.
Els plafons contenen dades sobre la història de l’estació, tant dels orígens com de l’evolució a través dels anys, posant èmfasi en l’evolució arquitectònica. Els canvis que s’han produït es poden veure en les imatges que contenen els plafons, on també es troba una cronologia amb les fites més importants i destacades, que ajuden a contextualitzar aquesta evolució arquitectònica.
Els plafons informatius s’han instal·lat a un total de 29 estacions. A la línia Llobregat-Anoia s’han instal·lat a Europa | Fira, Can Ros, Martorell Vila | Castellbisbal, Martorell Central, Sant Esteve Sesrovires, Aeri de Montserrat i Monistrol de Montserrat. A la línia Barcelona-Vallès es troben a Pl. Catalunya, Provença, Gràcia, Sant Gervasi, Muntaner, Sarrià, Baixador de Vallvidrera, Les Planes, Valldoreix, Sant Cugat, Mira-sol, Les Fonts, Terrassa-Rambla, Bellaterra, Universitat Autònoma, Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major. A la línia Lleida-La Pobla, a Balaguer i Tremp; al Cremallera de Núria, a l’estació de Ribes-Enllaç, i a Montserrat, a l’estació de Monistrol Vila del Cremallera i la de la Santa Cova del Funicular.
La millora de la preservació i divulgació del material històric d’FGC
Ferrocarrils treballa actualment en el marc de la nova Estratègia del Patrimoni d’FGC, un full de ruta que la companyia ha aprovat aquest any amb l’objectiu de millorar la preservació del seu patrimoni històric, potenciar la seva divulgació i posar en valor el patrimoni ferroviari del país.
La nova estratègia permet a la companyia identificar i ordenar el nombrós i divers material històric i apropar-lo a la ciutadania, ja sigui amb la millora o creació de nous espais de preservació, amb la circulació de trens històrics o amb la digitalització i difusió de la nombrosa documentació històrica.
En aquest sentit, la companyia també treballa en l’evolució i millora del web del Patrimoni d’FGC, un repositori del divers material rodant històric de la companyia, os es poden veure fotografies i característiques de diferents locomotores, cotxes o automotors, tant de servei comercial com de mercaderies o de treball. A més, el web també inclou un espai de publicacions en línia que recull diferents llibres editats per FGC sobre la història de les diferents explotacions ferroviàries, de transport per cable i d’esport de muntanya.