Ple extraordinari per nomenar Filla Predilecta a Josefina Cortadella

3884
Concert solidari Mans Mercedàries

Dimarts, 26 d’abril, se celebra a l’Ajuntament de Martorell una sessió plenària extaordinària per nomenar Filla Predilecta de la nostra població la missionera Josefina Cortadella i Archs. Cortadella, de 74 anys, en fa més de 30 que treballa en benefici de la comunitat a Angola, i també ha dut a terme importants tasques humanitàries a casa nostra en benefici dels més vulnerables. La sessió començarà a les 20.00h i es podrà seguir en directe per Ràdio Martorell 91.2 FM.

El Ple ha de donar el vistiplau a que Cortadella esdevingui Filla Predilecta. Una distinció que a Martorell ja han aconseguit Jaume Muxart (2002); Montserrat Campmany (2010), Màrius Garcia (2016) i Salvador Esteve (2021). Per a fer-ho possible, una entitat -l’ONG Mans Mercedàries- havia de fer la proposta, i calia que nou entitats més la secundessin.

La responsable de l’ONG Mans Mercedàries, Montse Torras, destaca que “vam tenir el suport de les nou entitats, l’associació d’exlumnes del Col·legi La Mercè, el Club Bàsquet La Mercè, Càritas Parroquial, la Fundació Arc de Sant Martí, l’ONG Ocularis, els Gegants de Martorell, el Patronat de la Cavalcada de Reis, l’Associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell, la Penya Blanc-i-blava i la Penya Barcelonista”.

Montse Torras, ONG Mans Mercedàries

La iniciativa al·lega “a la seva vocació de servei, de Martorell al món, fent-la un referent per a moltes persones i entitats que, a partir del seu exemple, s’han implicat en la lluita contra les desigualtats entre els països “rics” i els països empobrits per fer de Martorell un poble més solidari i compromès amb la pau i la justícia social”.

I afegeix que Cortadella segueix fent xerrades i entrevistes per explicar la realitat de la població africana, i que recapta fons per continuar els projectes de cooperació al desenvolupament, a través de Mans Mercedàries, per rebre el suport de famílies, comerços i empreses de Martorell que apadrinen els infants de Kudielela i per a continuar amb l’atenció mèdica al dispensari, principalment de dones gestants, i amb la formació de milers d’infants, adolescents i joves a l’escola de la Missió.

Tota una vida dedicada a la solidaritat i l’atenció als demés

Josefina Cortadella i Archs és una mercedària missionera que ha dedicat la seva vida a treballar en benefici de la comunitat, tant a Catalunya com a l’Àfrica, i que s’ha dedicat especialment a l’atenció de les dones i els infants en situacions més vulnerables.

Nascuda a Martorell un 18 d’agost de 1947, la Josefina és la gran de quatre germans. Va estudiar al col·legi La Mercè de Martorell -aleshores conegut popularment com ‘Les Monges’, on va néixer la seva vocació religiosa, que la va portar a estudiar el postulantat a Corella (Navarra) i el noviciat a l’Institut de Religioses de Nostra Senyora de La Mercè de Sant Gervasi (Barcelona), des de l’any 1968.

De ben jove ja va quedar palès el seu esperit de servei a la comunitat, participant activament a la J.A.C. (Joventut Agrícola Catalana) de la parròquia de Santa Maria de Martorell i a la pastoral de La Mercè. També va ser professora voluntària de treballs manuals a la secció femenina.

Els nens i nenes sempre han estat el centre de la seva vocació, i abans d’ingressar al convent, va fer de monitora en colònies per a infants amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament, aquí, a Rellinars i a Vallromanes. L’experiència li va fer crear, junt amb altres, les Colònies Martorell-Montserrat, pioneres en activitats d’educació en el lleure i colònies a infants, adolescents i joves durant uns 50 anys.

L’any 1971 va professar com a religiosa. Va continuar al convent fins a 1974, mentre feia els seus estudis de batxillerat i teològics bàsics. Des d’aleshores i fins el 1989 es trasllada a la comunitat del Polvorí, a Barcelona. S’ordena un 12 d’octubre de 1976 i es gradua com a assistent social, mentre col·labora en la llar d’infants de la comunitat a aquest barri.

Més tard (1978) passa a la comunitat d’Estrellas Altas (Zona Franca), però continua treballant al Polvorí. A partir de 1986, junt amb els pares mercedaris, començar a treballar per acollir joves i dones que sortien de la presó de Wad-Ras.

El 1989 s’integra a la comunitat de Les Roses de Sant Feliu de Llobregat, on treballa amb dones sortides de la presó per ajudar-les a reinsertar-se. També entra a l’equip formador a Saragossa i Valladolid.

L’any 1992 demana anar a les missions mercedàries i se la destina a Angola, país en guerra civil des de 1975. Allà treballarà per atendre les persones que fugen del conflicte, alimentant una població desnodrida i devastada i atenent els ferits. Acabada la guerra, el 2002, la seva comunitat al barri de Villa Matilde (Malanje) posa en marxa un orfenat per acollir infants que han perdut la seva família en el conflicte.

Avui, 30 anys després, la Josefina continua a Angola al capdavant de la comunitat de mercedàries missioneres de Villa Matilde, en una congregació dirigida per 5 germanes. La missió té l’Escola ‘Montserrat Vilanova Puertas’ -on uns 1.600 infants i joves estudien fins a la secundària-; un petit ‘Posto de Saude’ o dispensari mèdic; i l’orfenat que atén una trentena d’infants a Kudielela (paraula que en llengua abantu significa “esperança que ja es compleix”). Un centre on han estat atesos centenars d’infants; donant-los una llar, alimentació, atenció mèdica i estudis. Molts dels kudielelas han acabat els estudis universitaris o professionals.

Tothom qui la coneix la descriu “com una persona extrovertida, vital i amb una gran capacitat organitzativa; i és estimada i respectada per totes aquelles persones que hi han treballat i que l’envolten”.