Presentat el nou Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH)

1397

Aquest dimarts s’ha presentat a la Sala de Plens el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) de Martorell, que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa amb la col·laboració del consistori martorellenc, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat. Situat a l’Oficina Local d’Habitatge de Martorell, el SIDH donarà cobertura als municipis d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà i Sant Esteve Sesrovires.

A la presentació, hi ha participat Josep Oliva, diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona; Pere Madorell, diputat de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Sant Feliu; Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Xavier Fonollosa, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Martorell.

Polítiques d’habitatge, polítiques socials
Xavier Fonollosa ha explicat que aquest nou servei se suma a tota una línia de treball que ja ve de lluny a Martorell: “Hem inclòs les polítiques d’habitatge dins les polítiques socials, com són la intermediació i l’ajut social al lloguer”. A més, el primer tinent d’alcalde ha recordat que “fa temps que vam obrir l’Oficina Local d’Habitatge i hem anat incorporant tots aquests serveis per atendre problemes com la manca d’habitatge, o no poder pagar la hipoteca o les quotes de lloguer”.

Fonollosa ha destacat també que l’Ajuntament ha “destinat recursos a aquest tema, que pensem que és una tema molt sensible, avui, malauradament, en el conjunt de les nostres poblacions. De manera que esperem que ara amb aquest nou servei (el SIDH) puguem acabar donant un servei integral en polítiques d’habitatge, que entenem com a polítiques socials”.

Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració dels Col·legis d’Advocats de la demarcació de Barcelona. L’objectiu del SIDH és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació.

‘Mediació en situacions de risc’
La cap de l’Oficina Local d’Habitatge, Sandra Migueles, ha explicat per la seva banda que la posada en marxa del SIDH “és una molt bona notícia perquè serà una manera de fer mediació en situacions de risc de pèrdua d’habitatge”.

El SIDH es prestarà a l’Oficina Local d’Habitatge de Martorell, però s’hi pot accedir a través de les oficines de serveis socials, de consum o d’habitatge. Les famílies que hi siguin derivades seran entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que farà una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta serà tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.

Ofideute és un servei que ofereix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, creat l’any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.

El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d’aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.

Punts SIDH en funcionament
Actualment funcionen 27 punts d’atenció, a l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Montseny, Berguedà, Garraf, Osona, Barberà- Badia del Vallès, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà-Begues, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans-Torroelles-Sant Climent, Arenys de Mar, Maresme i Manlleu.

En aquests punts s’han atès més de 1.877 famílies i s’han acceptat un 76 per cent de les propostes d’intermediació amb les entitats financeres.