Presentat un estudi d’àmbit estatal sobre el pont del Diable, amb la col·laboració del CEM

459

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va convidar divendres passat al Doctor César González-Pérez, de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio-CSIC, per explicar les primeres conclusions d’un estudi sobre el pont del Diable. Es tracta de l’ACME, un treball fet per aquesta institució al popular sobre el monument, amb la finalitat de millorar-ne la seva gestió patrimonial. La xerrada, titulada ‘el pont del Diable: un monument de referència’ es va celebrar a la Farmàcia Bujons i hi van assistir una cinquantena de persones.

El CEM ha col·laborat amb l’equip d’investigadors que, en els darrers quatre anys, ha dut a terme aquest projecte, anomenat Modelado Argumentativo y Conceptual para la Mejora de la Participación y las Políticas de Gestión en Patrimonio Cultural. Un estudi finançat per l’Agencia Española de Investigación.

Des de 2021 els investigadors han recopilat documentació, han consultat normatives vigents i han realitzat nombroses entrevistes: “Hem contactat amb veïns, gestors, tècnics, visitants i turistes per veure què deien sobre el pont del Diable. Ho hem analitzat i hem extret conclusions, per tal de millorar les polítiques patrimonials i que les administracions tinguin en compte aquestes veus”, apuntava César González-Pérez.

César González-Pérez, investigador de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio-CSIC

Aquest projecte s’ha dut a terme de manera simultània amb quatre més arreu de l’estat: el patrimoni immediat dels joves al municipi d’Ames (La Corunya), el poble de Mansilla de la Sierra (La Rioja), el Pòrtic de la Glòria de la catedral de Santiago de Compostela i la fàbrica de vidre de Trinidad, a Sevilla.

A Martorell, hi han participat 13 investigadors i alguns col·laboradors més. González explica que “tenim 300.000 paraules transcrites d’entrevistes, de documentació i de normatives, per a elaborar un document amb recomanacions a les administracions públiques”.

César González-Pérez, investigador de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio-CSIC

L’investigador va avançar alguna de les conclusions extretes: “Detectem que una de les grans polèmiques que hi ha al voltant del pont és que, històricament s’associa molt a Martorell, però que la gent de Castellbisbal també hi té algun tipus de vincle històric. La conclusió que en traiem és que potser s’hauria de fer alguna política pública per eliminar el conflicte i la necessitat de dir que el pont és d’uns o que és dels altres, i apostar per reconciliar postures i unir-se a l’hora de fomentar el patrimoni”.

L’investigador gallec apuntava també haver detectat “un cert sentiment identitari de la gent de Martorell al voltant del pont, que es reclama com a part de la identitat de ser d’aquí”.

César González-Pérez, investigador de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio-CSIC

Finalment, va qualificar “d’inestimable i imprescindible” la col·laboració que ha rebut per part del CEM: “Ha estat crucial comptar amb un agent local que coneix el poble, els veïns i el monument”.