El Servei Local de Català (SLC) ha presentat, aquest dimecres al Complex Educatiu Torrent de Llops, la campanya del Voluntariat per la llengua. Un programa que uneix voluntaris i aprenents que vulguin compartir unes hores de conversa en català. En aquesta 14a edició hi participen 28 parelles, una d’elles telemàtica. L’acte ha anat a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament i responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Núria Canal, la tècnica de Consorci per a la Normalització Lingüística, Mireia Adell, i el responsable del SLC, Andreu González.
El Voluntariat per la llengua facilita a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real. Les persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a practicar-lo i adquirir fluïdesa. Totes les persones que hi participen ho fan de manera desinteressada.
Andreu González, responsable del SLC, ha remarcat que “aquest any hi ha més parelles que l’any passat i que en fa dos. Hem crescut, en part, gràcies a la bona tasca del Centre de Formació d’Adults que us ha proposat de fer l’activitat, ja que molts teniu un català que us permet fer un salt a una parla més activa”.
Andreu González, responsable SLC
“Des de l’Ajuntament impulsem totes aquelles polítiques actives adreçades a ensenyar la nostra llengua. És molt important la tasca de la gent que treballa perquè el català es normalitzi i perquè la major part de la gent que no el coneix en pugui fer un ús social corrent, com fem amb el castellà”, ha dit l’alcalde Fonollosa, qui ha agraït als voluntaris la seva dedicació i als aprenents l’esforç de millorar el català.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El programa proposa que cada parella lingüística dediqui una hora a la setmana a conversar en català durant un mínim de 10 minuts. La tècnica del Consorci per la Normalització Lingüística, Mireia Adell, ha destacat que “les trobades serveixen per mantenir una conversa distesa, on les persones aprenents se sentin còmodes, no es tracta de fer classe”. Des del Consorci per a la Normalització Lingüística es proposen alguns temes de conversa, es facilita material de suport i se suggereixen activitats complementàries. Els participants també han rebut un carnet per gaudir de descomptes en equipaments culturals, ja que és una bona manera d’enriquir els coneixements i la conversa.
Aprentents i voluntaris recomanen el programa
Vicenta Duque és de Càceres i va venir a Barcelona l’any 1962. Aleshores, no s’ensenyava el català a l’escola o a la universitat, on hi va estudiar Infermeria. La feina i la cura de la família van postergar-ne l’aprenentatge fins a la seva jubilació. Fa quatre anys que estudia al SLC, urant dos anys va ser aprenent al Voluntariat per la llengua i, ara, és ella qui en fa de voluntària.
Vicenta Duque, voluntària
Emilio Martínez viu a Martorell des de 2002, quan va arribar provinent d’un poble d’Osca on, quan ell era petit, no es parlava gaire el català, però ara s’hi ha estès. Participa com a aprenent al Voluntariat per la llengua per treure’s la vergonya i poder parlar el català amb fluïdesa quan torni al seu poble aquest estiu.
Emilio Martínez, aprenent
La búlgara Velichka Ivanova va viure a Gandesa (Tarragona) de 2000 a 2008. Posteriorment, va tornar a Bulgària i des de 2016 resideix a Martorell. Es va apuntar al SLC per millorar el seu català i aprendre l’accent de Barcelona. Ha assegurat que és una bona oportunitat per conèixer gent i fer amistats.
Velichka Ivanova, aprenent