Protecció Civil activa en alerta el pla INFOCAT per l’elevat risc d’incendi forestal

549

Protecció Civil de la Generalitat ha activat Alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant el risc d’incendi forestal previst per avui i els propers dies degut a un episodi de vent i baixada d’humitats.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, ja ha començat l’entrada de vent de Ponent i també de Mestral i Tramuntana, que farà baixar les humitats relatives. Avui el vent es reforçarà sobretot a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i les comarques del sud del camp de Tarragona, i les humitats també seran molt baixes. Dissabte el vent començarà a afluixar una mica, pujaran les temperatures, i es preveu que ja sigui el darrer dia de l’episodi de risc.

El risc d’incendi forestal es concentra sobretot a les Terres de l’Ebre, les comarques de Lleida, Tarragona, Penedès, Garraf i l’Empordà, per la combinació del vent, les humitats baixes i les condicions de la vegetació.

Davant d’aquesta situació, s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla INFOCAT amb tots els cossos d’emergències i organismes implicats, i s’ha valorat activar-lo en ALERTA.
Des de Protecció Civil es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112.

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, les mesures previstes davant aquest episodi de risc consisteixen en el reforç d’almenys tres parcs de bombers professionals de cada Regió d’Emergències, amb especial èmfasi en les zones de risc més alt: per exemple, a l’Empordà s’han doblat els torns dels parcs de Llançà, Roses i Torroella de Montgrí.

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa