Protecció Civil activa l’alerta del Pla INUNCAT per previsió de pluges intenses

635

Protecció Civil de la Generalitat, en base a la informació emesa pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar, ha activat el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase d’Alerta per la previsió de fortes pluges generalitzades a partir del migdia. Les últimes previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que durant les properes 24 hores es puguin superar els llindars d’intensitat de pluja de 20 l/m2 en mitja hora a gairebé tot Catalunya.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i calamarsa i és possible que es produeixin fenòmens de temps violent. També es poden acumular localment quantitats de precipitació superiors als 50 l/m2 a punts del vessant sud del Pirineu i Prepirineu, així com a zones de la meitat sud del litoral i prelitoral.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la mobilitat aquesta tarda atès que les pluges intenses coincidiran amb les sortides de cap de setmana. Eviteu els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixeu a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

Protecció Civil de la Generalitat ha avisat als ajuntaments que revisin la neteja de claveguerams i embornals per prevenir inundacions. S’ha demanat tenir especial compte en aquelles zones on s’han produït incendis forestals o després d’episodis de forts temporals i inundacions.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana: augmentar la distància de seguretat i reduir la velocitat. En cas de patir aiguaplaning, no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat. Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió. Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia. En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums. No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat.