Protecció Civil activa l’alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses

827

Protecció Civil de la Generalitat ha passat de prealerta a alerta el Pla INUNCAT per l’actualització del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que preveu que les pluges s’intensifiquin a partir del migdia amb especial afectació al litoral central i nord.

Segons l’SMC, els xàfecs s’intensificaran a partir del migdia amb especial afectació al litoral i prelitoral nord i central, des del Baix Empordà fins al Garraf.

Al vespre i fins la propera nit, les pluges més intenses es retiraran del litoral gironí i s’intensificaran a les comarques centrals del litoral, especialment al Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i al Vallès.

Els xàfecs previstos podran superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts i podran anar acompanyats localment de tempesta i fenòmens de temps violent (fort vent, calamarsa, esclafits o tornados). Puntualment es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts, corresponent a pluja torrencial que pot produir incidències en zones urbanes per acumulació d’aigua als carrers i inundació de garatges, baixos i locals.

Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a Protecció Civil de la Generalitat, no preveuen crescudes de rius a partir de les pluges previstes però sí es podrien donar creixements i avisos en casos de pluges locals torrencials.

Atès que l’episodi de pluges més intenses coincideix amb la sortida de vehicles pel cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure.

Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables. Abans de l’arribada de les pluges retireu els vehicles de les rieres i zones inundables. No s’ha de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i més importants.

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil recorda les següents recomanacions:

Fes seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació.
Si has d’agafar el cotxe, prèviament cal informar-se de l’estat de la xarxa viària.
Evita circular o apropar-te, tant amb vehicle com a peu, en llocs on hi pugui haver acumulació d’aigua, així com rieres i torrents davant la possibilitat de crescuda sobtada del nivell de l’aigua.

Si et sorprenen precipitacions importants a l’exterior, en un lloc urbanitzat busca refugi dins d’un edifici segur i tanca bé portes i finestres. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents
A casa, no baixis a les zones inundables de casa teva com ara el soterrani, el garatge, etc. Queda’t a les zones altes. i Per a qualsevol emergència trucar al telèfon 112.

Trobareu tots els consells per pluges al web interior.gencat.cat i podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat.