Protecció Civil activa l’alerta del pla PROCICAT per calor molt intensa fins divendres

551

La situació d’onada de calor prevista fins aquest divendres fa que Protecció Civil de la Generalitat hagi activat avui l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor -diurna i nocturna- intensa. Les persones poden patir cops de calor, i per aquest motiu l’INFOCAT demana a la ciutadania evitar estar a l’exterior les hores centrals del dia i hidratar-se molt sovint. La situació de calor sostinguda agreujarà el risc d’incendi forestal.

Seguint les recomanacions de Protecció Civil, Martorell disposa aquests dies de la Biblioteca Francesc Pujols i de la Piscina Municipal d’Estiu com a sales amb aire condicionat i/o espais frescos en cas que sigui necessari el seu ús, especialment per a persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Alhora, el Departament de Salut ha posat el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Una de les seves missions és informativa, a partir d’un seguit de consells per a combatre la calor. Són els següents:

-Hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

-Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, realitzar les tasques com anar a comprar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.

-Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

-Sortir a fer esport, com per exemple córrer o anar en bicicleta, en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

-Hidratació freqüent. Sobretot en el cas de les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran, són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

-En cas de no disposar de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat. A Martorell, des d’avui és oberta la Biblioteca Francesc Pujols.

-Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

-En cas de tenir mascota, cal pensar en el seu benestar i treure-la a passejar en les hores més fresques, fer que durant el dia tinguin força aigua a l’abast i que estiguin a l’ombra.

Altes temperatures fins divendres

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la persistència de calor intensa a tot Catalunya, l’episodi s’allargarà, possiblement, fins divendres. Les temperatures seran especialment elevades la propera matinada a tot el litoral central.

Aquesta situació de calor sostinguda durant la setmana i el descens de les humitats relatives faran que el risc d’incendi forestal s’agreugi. En aquest sentit, la DGPC va posar, ahir diumenge al vespre, el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) en fase d’Alerta. A més, el Govern ha aprovat aquest matí un seguit de mesures temporals extraordinàries davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones del país per als propers dies. Es poden consultar les mesures en aquest enllaç.