Protecció Civil activa les alertes a tot el litoral per pluges intenses, fort vent i onatge

454

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’ALERTA del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses i també per acumulacions destacades; l’alerta del pla VENTCAT per fort vent; i l’alerta del pla PROCICAT per fort onatge a tot el litoral català.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveu l’entrada d’un front que passarà ràpidament, però que pot deixar intensitats i acumulacions destacades sobretot a la zona del Pirineu Occidental.
La pluja anirà arribant al llarg de la tarda i la part més extensa i intensa serà entre la tarda i nit. Les quantitats més abundants (més de 100 litres/m2 en 24 hores) s’esperen al Pirineu i Prepirineu Occidental, però, tot i això, també es poden donar intensitats fortes (més de 20 litres/m2 en 30 minuts) gairebé a qualsevol lloc (amb més probabilitat a la meitat nord i resta del prelitoral). De matinada la situació ja anirà a la baixa i restringida al Pirineu.

Pel que fa al vent, de component oest, es reforçarà en general entre avui i demà divendres. Avui dijous, les ratxes més intenses, amb cops de més de 72 km/h, afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu però també a qualsevol punt del territori amb menys intensitat. Divendres, el fort vent es generalitzarà i afectarà especialment les comarques del litoral i prelitoral central i de Girona sobretot a la franja del matí i migdia.

L’onatge s’alterarà molt ràpid gairebé arreu a partir d’avui i fins demà a la tarda, amb onades de més de 4 metres (mar brava). Hi haurà notable mar de fons, i avui la direcció de l’onatge serà de sud o sud-oest.

Protecció Civil demana a la població molta prudència en la mobilitat a les zones que es poden veure afectades per les fortes pluges, i sobretot allunyar-se de rieres i zones inundables i evitar travessar-les a peu o amb vehicle. Pel que fa al vent, cal retirar qualsevol objecte de terrasses o façanes que pugui caure, i extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure sobretot en zones boscoses i espais elevats. Finalment, quant a l’onatge, s’ha d’evitar acostar-se a les zones on trenquin fort les onades per evitar caure i ser arrossegats.

Atès que les properes hores hi pot haver increment de cabals sobtats, sobretot a les zones de l’Alt Pirineu i Aran, des de Protecció Civil s’està en contacte amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’ACA per fer-ne un seguiment constant.