Protecció Civil manté en Alerta el PROCICAT per una nova onada de calor a partir de divendres

774

Protecció Civil de la Generalitat manté en Alerta el pla PROCICAT per onada de calor. L’episodi, que es va iniciar el passat dimarts, 12 de juliol, té una petita treva avui i demà dijous, per tornar a les temperatures extremes a partir de divendres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les temperatures han de seguir elevades avui i demà però sense previsió de superar els llindars. A partir de divendres al matí, a les comarques de Girona i prelitoral de Barcelona les temperatures podran ser molt elevades i amb probabilitat de superar-se la temperatura màxima extrema; i ja a partir del migdia incorporar-se a aquest avís de calor les comarques de la Catalunya Central i de Ponent.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que la situació s’allargui fins la setmana vinent, especialment diumenge, dilluns i dimarts. El dissabte es preveu que les temperatures baixin lleugerament.

Protecció Civil ha enviat aquesta actualització als ajuntaments per tal que mantinguin els seus espais habilitats com a refugis climàtics per les persones que no disposin de sistemes de climatització a les seves llars.

El Departament de Salut manté el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Segons ha informat el departament de Salut, des de l’inici de l’actual onada de calor el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a 102 afectats dels quals 37 han estat traslladats a centres sanitaris.

Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. Es recomana que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Consells davant la calor

• Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

• Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

• Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

• Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

• Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

• Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

• Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials @emergenciescat.