‘Què fan les tetes quan dormen?’, un conte per acompanyar en el deslletament de forma tendra i divertida

1631
Elisa Capellades, autora de 'Què fan les tetes quan dormen?'
Elisa Capellades, autora de 'Què fan les tetes quan dormen?'

El deslletament acostuma a ser un moment delicat, tant per a la mare com per a l’infant, especialment si el menut ja té certa consciència del que està passant. Què fan les tetes quan dormen? és un conte d’Elisa Capellades que vol acompanyar en aquest procés de forma tendra, divertida i respectuosa. L’autora l’ha presentat avui a la Biblioteca, dins la Setmana de la Lactància Materna que organitza la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJD), del 21 al 26 d’octubre. Hi ha assistit la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza.

Aquest conte neix de la necessitat de tenir un recurs didàctic, però alhora dolç i simpàtic, que ajudi les mares a explicar el deslletament als infants. La idea és fer arribar que “l’amor que transmets amb la lactància materna no acaba quan s’acaba el pit, sinó que es transforma en carícies, petons o pessigolles, que és el que fabriquen les tetes quan dormen”, ha dit Capellades.

La publicació està pensada per a infants a partir d’1 o 2 anys, “quan el pit ja no és un aliment principal en la dieta de l’infant, sinó la cerca d’afecte matern”. Intenta “facilitar les coses per explicar-los per què en aquell moment no poden ser alletats i que, a canvi, rebran altres mostres d’estima que els poden compensar molt i ajudar a passar aquella petita estona de crisi”.

Elisa Capellades, autora

Les il·lustracions, fetes per Marta Espinach, “estan pensades per interactuar amb els fills i estan acompanyades d’un text breu que pretén captar l’atenció dels més petits”, ha explicat Capellades. A més, el text pot adaptar-se fàcilment just en el moment de la lectura al tipus de deslletament (nocturn, diürn o total).

Elisa Capellades, autora

Capellades ha remarcat tres etapes crítiques de la lactància: l’inici, quan poden sorgir dubtes, inseguretats o dificultats; la reincorporació de la mare a la feina, i el deslletament, que “es viu més en soledat, sobretot si arriba tard”. Per això, ha aconsellat “seguir assistint a grups de criança o de suport a l’alletament en aquesta etapa final, ja que moltes mares la descriuen com un dol”.

Elisa Capellades, autora

Nascuda a Gelida, Elisa Capellades és mare de dues nenes del 2011 i 2015. És mestra d’Educació Infantil i Guia Montessori, tot i que té també formació en pedagogia pikleriana d’acompanyament a infants, cures i moviment lliure (motricitat autoinduïda). Ha treballat en diverses escoles d’educació infantil i llars d’infants.