Quim Miró i Robert Garcia parlen en un conte de l’Alexandra, una nena que pateix progèria

1322

El periodista Quim Miró i l’il·lustrador Robert Garcia han el·laborat el conte divulgatiu Una nena entre vint milions, que parla de la progèria, una malaltia genètica i minoritària causant d’un envelliment prematur. El llibre sortirà a la venda per Sant Jordi i serà benèfic, per a recaptar fons en pro de la investigació de la malaltia. L’obra recrea el cas de l’Alexandra Peraut, una nena de Sant Esteve Sesrovires, únic cas català de progèria.

La idea del conte neix ara fa un any a la ciutat de Saint Louis, als Estats Units, l’actual residència del periodista. “La meva parella, la Doctora Núria Coll-Bonfill està especialitzada en la investigació de la progèria a la University of Saint Louis i sempre em comentava que els mitjans fan poca divulgació científica”. Al propòsit inicial se li va afegir el fet de conèixer, des de feia dos anys, el cas de l’Alexandra i la possibilitat d’explicar el seu cas.

El relat és, per a Miró, “un conte didàctic per a qualsevol edat i membre de la família”, que parla “d’una nena que té una vida normal, però que és diferent, perquè té una malaltia que li provoca l’envelliment prematur. Només hi ha el seu cas a Catalunya, dos a l’estat i 131 arreu del món”.

Reproductor d'àudio
Quim Miró, autor d'Una nena entre vint milions
Quim Miró, autor de ‘Una nena entre vint milions’

L’autor explica que l’obra “té tres finalitats: donar visibilitat a una malaltia minoritària; enfortir la divulgació científica entre la societat i aportar una vessant solidària”. Així, la recaptació que s’obtingui de la venda -al preu de 14 euros- es destinarà a l’Associació Progèria Alexandra Peraut, per seguir investigant-la.

Reproductor d'àudio
Quim Miró, autor d'Una nena entre vint milions

El conte s’ha publicat en tres idiomes -català, castellà i anglès- a través d’Excellence Editorial, amb el suport de la Saint Louis University, l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires, Àgora Internacional School Barcelona i Globeducate.

Les il·lustracions, una vintena, han anat a càrrec del també martorellenc Robert Garcia, qui explica que, a l’hora de recrear la història de l’Alexandra, “li he donat un aire semblant, però adaptant-la al tipus de personatges que acostumo a dibuixar”, malgrat això, considera que “l’Alexandra la segueixo a xarxes i trobo que en algunes de les il·lustracions s’hi assembla bastant i hem trobat aquell punt en el que ella transmet”.

Reproductor d'àudio
Robert Garcia, il·lustrador d'Una nena entre vint milions
Robert Garcia, il·lustrador
Robert Garcia, il·lustrador

Garcia destaca que, a nivell morfològic, el llibre té una composició molt combinada entre text i dibuixos: “El text té un volum important, però hi ha pàgines simples amb una sola columna de text i d’altres pàgines dobles amb il·lustracions dobles”. Una obra “que a partir dels 5 o 6 anys podria ser adequada per llegir, però potser a partir de 8 anys seria l’edat idònia”.

Reproductor d'àudio
Robert Garcia, il·lustrador d'Una nena entre vint milions

Una nena entre vint milions s’ha donat a conèixer en el context de la setmana en què es commemora el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, aquest 28 de febrer.

Portada del llibre ‘Una nena entre vint milions’