L’exposició que aquesta segona quinzena del mes acull la Biblioteca Francesc Pujols està dedicada a la multiculturalitat. Porta per títol Raimon Pánikkar. Viure l’aventura intercultural, i se centra en difondre la vida i pensament d’aquest filòsof i teòlec indo-català. Es pot visitar des d’aquest dijous i fins al 28 de febrer, al vestíbul de l’equipament.
Raimon Pánikkar (Barcelona 1918-Tavertet 2010) va ser un filòsof i teòleg català, de família amb arrels hindús, i germà del també conegut filòsof Salvador Pánikkar. Al llarg de la seva vida va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural, amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals.
Tal i com explica la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals, Pánikkar “va néixer en el sí d’una família indo-catalana de la Barcelona de fa un segle” i això el va portar “a sentir-se fill d’orient i d’occident alhora”. Conseqüència d’això, va “fomentar la riquesa lingüística, va criticar la tecnocràcia i va demanar una transformació radical de la nostra manera de veure el món. Això ho podreu veure a l’exposició de la Biblioteca, que serà una forma d’apropar-nos a la figura de Pánikkar i d’entendre un món intercultural”.
Reproductor d'àudioJosefina Canals, tècnica Biblioteca Francesc Pujols
A l’obra de Pánikkar convergeixen múltiples realitats: la variada realitat humana, la realitat acadèmica i intel·lectual interdisciplinària, però també intercultural i interreligiosa. D’aquí ve la importància que al seu pensament té el diàleg. Per a Panikkar la realitat és sempre més rica que qualsevol teorització o conceptualització seva. Tot concepte és una parcialització, i aquesta és inevitable a l’evolució dels múltiples universos culturals.
Les seves reflexions al voltant de la necessitat que els individus escoltin i entenguin el món es poden veure en aquesta exposició, que ens acostarà a la seva figura i a saber entendre un món intercultural, com a forma de riquesa cultural i lingüística. Aquesta és la idea que ens transmet la figura de Raimon Pánikar.