L’empresa vitivinícola Raventós i Blanc ha participat aquest vespre a l’Espai Bombolles i ha reivindicat la conca del riu Anoia com a denominació territorial per potenciar l’elaboració d’escumosos. Ho han explicat l’enòleg Joan Munné i el responsable comercial del celler, Francesc Escala, en un acte acompanyat d’un tast i de música. Els ponents també s’han referit a la història de l’empresa i al concepte de biodiversitat de la finca penedesenca.
La conca del riu Anoia és un topònim que es vincula al vi per reivindicar-ne l’elaboració d’escumosos. És una àrea conreable, de prop de 7.000 hectàrees, situada entre el massís de Montserrat i les serralades Prelitoral i Litoral. Els seus promotors defensen la personalitat única dels seus sòls, un substrat calcari enriquit per restes de vida marina carbonatada, de quan aquests terrenys eren mar, fins fa uns 16 milions d’anys.
Munné i Escala han explicat que aquestes característiques fan que siguin “terrenys amb un gran potencial per a elaborar-hi escumosos, i fins i tot amb uns requisits molt més estrictes que la xampanya”. Per ells, la creació de la Conca del riu Anoia “és un somni que volem fer realitat per posar en valor el territori, la pagesia i el vi”. Així s’hi referia Francesc Escala:
Francesc Escala, responsable comercial de Raventós i Blanc
Els ponents han parlat de la història d’aquesta empresa familiar arrelada a una finca de 90 hectàrees molt propera a Sant Sadurní d’Anoia. 21 generacions hi han treballat des de 1497. A les seves terres s’hi va elaborar el primer escumós l’any 1872.
També han exposat que més que definir-los com a un celler, prefereixen que se’ls qualifiqui “com a una granja on l’home, els animals i les plantes viuen en un ecosistema tancat. Una finca amb una biodiversitat molt més forta, que dona unes vinyes més fortes i més saludables”, comenta Escala.
Francesc Escala, responsable comercial de Raventós i Blanc
S’ha fet un tast de quatre vins de la finca, maridats amb tastets gastronòmics. Per començar, dos de corresponents a l’anyada de 2019: el Blanc de Blancs i el De Nit, que s’elaboren a partir de ceps situats a la part més argilosa de la finca i que són “més frescos, voluptuosos i amb més fruita, ideals per a aperitiu”, diu Escala.
També s’han tastat dos vins escumosos de vinyes de la part alta de la finca, amb un substrat on aflora més la roca mare calcària i que té menys argila: De la Finca i el Textures de Pedra, de les anyades del 2017 i 2016, respectivament.
Francesc Escala, responsable comercial de Raventós i Blanc
La vetllada s’ha acompanyat de l’actuació del cantautor Lucas Masciano, cantant i compositor d’origen argentí afincat a Catalunya des de 2003. Hi han assistit 160 persones.