Rècord de participació al 7è Concurs Internacional de Cant Josep Palet de Martorell

482
Concurs Cant Josep Palet

La convocatòria per a la 7a edició del Concurs Internacional de Cant Josep Palet de Martorell va tancar el passat dissabte 28 de gener amb la participació més alta a la història del certamen. En total, s’han rebut 77 candidatures de participants de 19 nacionalitats: Andorra, Argentina, Xile, Xina, Colòmbia, Espanya, Estats Units, Estònia, França, Geòrgia, Hongria, Mèxic, Polònia, Regne Unit, Sèrbia, Síria, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela. Es tracta de 46 sopranos, 8 mezzosopranos, 1 contralt, 9 tenors, 10 barítons, 2 baixbarítons i 1 baix, tots ells, joves entre els 18 i els 35 anys.

Els participants concursaran en tres fases: una audició telemàtica en què presentaran un enregistrament realitzat en els darrers 12 mesos; la semifinal presencial, que tindrà lloc el 2 de març de 2024 a l’Escola Municipal de Música de Martorell, i on hauran d’interpretar una ària d’òpera i una ària a escollir entre oratori i lied, i la gran final que s’emportarà a terme l’endemà, el 3 de març, a l’Auditori Joan Cererols de Martorell. En els propers dies s’anunciaran els noms dels semifinalistes a la pàgina web del Concurs.

Aquesta edició -organitzada per l’Ajuntament de Martorell i Joventuts Musicals de Martorell- està dedicada a la memòria de Roger Alier (1941-2023), gran crític musical i historiador que va recolzar amb convicció la realització del Concurs Internacional de Cant Josep Palet de Martorell i va formar part de cada una de les edicions fins a la seva mort, l’estiu passat.

Roger Alier

Tres grans premis i dotze premis especials

El guanyador del primer premi rebrà, entre altres dotacions, 3.500 euros, així com gires amb la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i Espanya, i l’estrena mundial d’una obra de Miquel Ortega, compositor convidat d’aquesta edició i membre del jurat. L´estrena de l´obra és un premi patrocinat per la Fundació Francesc Pujols de Martorell, instaurat des de la segona edició del Concurs.

Per la seva banda, el segon i tercer premi rebran 2.000 euros i 1.000 euros respectivament i oferiran concerts al Cicle M’Clàssics de Martorell.

El certamen atorgarà, a més, una selecció de dotze premis especials entre els quals s’inclouen una participació a les masterclass i activitats formatives de la Fundació Victoria de los Ángeles i del festival LIFE Victoria, una beca per participar en una classe magistral amb el tenor Raúl Giménez a l’Acadèmia Concertant Barcelona, un concert als Sopars Lírics del Restaurant 7 Ports o contractes amb el Museu de la Música de Barcelona, l’Associació dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Amics de la Música de Valls o la Casa Elizalde de Barcelona.

Un jurat integrat per 20 professionals del sector

Amb un accent internacional marcat, el jurat de la 7a edició del Concurs està integrat per 20 professionals del sector, entre cantants i artistes de dilatada trajectòria, i representants d’algunes de les principals institucions d’Espanya i Llatinoamèrica:

Victor García de Gomar i Leticia Martín (Gran Teatre del Liceu), Augusto Techera (Teatro Colón de Buenos Aires i Teatro de la Maestranza de Sevilla), Alex Fernández (Teatro Municipal de Santiago de Chile), Martín Jorge (Teatro Solís de Montevideo), Montserrat Faura (Festival de Torroella), Marc Busquests (LIFE Victoria), Mirna Lacambra (Òpera de Sabadell), les sopranos María Bayo, Marta Almajano i Dolors Aldea, el contratenor Xavier Sabata, les mezzosopranos Anna Bonitatibus i Marta Infante, el tenor Roger Padullés, el repertorista Carles Budó i el compositor, pianista i director Miquel Ortega. Completen el jurat Carmen Valero, Llorenç Castelló i Jordi Maddaleno, que assumiran les secretaries del jurat de les tres fases del certamen.